Mainos

Nuori, lähde ulkomaille, jos kotimaa ei työllistä

Tilastokeskuksen eilen julkaisemat työttömyysluvat kertovat karua totuutta nuorisotyöttömyydestä: joka viides nuori on törmännyt seinään työmarkkinoilla.

Yhtenä vaihtoehtona työuran aloittamiselle on lähteä ulkomaille kokeilemaan siipiään, sanoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Cimon (Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus) apulaisjohtaja Samu Seitsalo.

- Vuosittain maailmalle lähtee 20 000 suomalaisnuorta, Seitsalo sanoo.

Harjoittelu- ja vaihto-ohjelmien kestot vaihtelevat muutamasta kuukaudesta vuoteen. Suurin osa lähtijöistä saa jonkinlaisen avustuksen, esimerkiksi Da Vinci- ja Erasmus-vaihto-ohjelmien kautta lähtevät, Seitsalo kertoo.

Kyllä maailma opettaa

Suomalaisille tutusta - ja hyvin usein turhasta - itsekriittisyydestä kannattaisi nuortenkin päästää hieman otettaan.

- Suomalaisilla on hyvät valmiudet lähteä ulkomaille. Olemme ehkä liian itsekriittisiä. Ajatellaan, että kielitaidon pitäisi olla täydellinen, mutta sen takiahan sinne lähdetään, että oppii kieltä. Kyllä maailma opettaa, Seitsalo kannustaa.

Hallituksen työura- ja valmistumispaineiden alla moni pohtii, uskaltaako vaihtoon lähteä kesken opiskelujen. Seitsalon mielestä olisikin tärkeää, että koulut paneutuisivat opintojen hyväksilukemiseen entistä paremmin.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.