Mainos

Nuoret viljelijät toivovat joustoa

Nuoret viljelijät ovat huolissaan sukupolvenvaihdosten vähyydestä. MTK:n ja ruotsinkielisen SLC:n nuoret viljelijät esittivät torstaina maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilälle (sit.), että sukupolvenvaihdoksen säädöksiin saataisiin lisää joustoa. Nuoret viljelijät toivoivat, että säädöksissä helpotettaisiin jatkajalle asetettuja päätoimisuusvaatimuksia ja laajennusvelvoitteita. Lisäksi olisi sallittava laajemmin osa-aikaviljely ennen sukupolvenvaihdosta.

Jatkavan viljelijän pääomatarvetta voitaisiin vähentää siten, että sukupolvenvaihdos olisi mahdollista tehdä lahjoituksena. Pääomantarvetta vähentäisi myös vuokrausmahdollisuus tai tilan vaiheittainen siirtäminen jatkajalle.

Suomessa maatila on perinteisesti vaihtanut omistajaa kaupan kautta. Monissa muissa Euroopan maissa jatkava viljelijä saa tilan perintönä tai tila hankitaan pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla.

Nuoret viljelijät perustelivat vaatimuksiaan muun muassa sillä, että tilan ostoon sitoutuneet pääomat estävät tilan kehittämisen useiksi vuosiksi. Heidän mukaansa tilan lunastaminen ja samanaikainen investointi tuotannon laajentamiseen ja tehostamiseen saattaa jatkavan viljelijän kestämättömään asemaan. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.