Nuoret: Vaaleissa puhuttava homoista ja maahanmuutosta

Opintotuki, seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja maahanmuutto. Siinä suomalaisnuorille tärkeimmät vaalikysymykset ensi kevään eduskuntavaaleissa.

T-Median ja Taloudellisen tiedotustoimiston teettämässä kyselyssä nuoret olivat sitä mieltä, että opintotuen korotus on tärkein omaan ehdokasvalintaan vaikuttava asia. Kyselyyn vastanneista 16-21-vuotiaista nuorista 34 prosenttia nostaa korotuksen kolmen tärkeimmän asian joukkoon.

Nuorille miehille ehdokkaan kanta maahanmuuttoon on kuitenkin opintotuen korotusta ratkaisevampi asia äänestyspäätöstä tehtäessä. Vastanneista miehistä kaksi kolmasosaa haluaisi rajoittaa maahanmuuttoa.

Myös ehdokkaiden asenteet seksuaalivähemmistöihin vaikuttavat monen nuoren äänestyspäätökseen: enemmistö nuorista, 64 prosenttia, antaisi homo- ja lesbopareille samat oikeudet kuin heteroille.

Harva tehnyt äänestyspäätöstä

Syys-marraskuussa, jolloin tutkimus tehtiin, vain harva nuori oli päättänyt, ketä äänestää. Vain 9 prosenttia oli valinnut ehdokkaansa ja kolmannes puolueensa. Yli 60 prosentille nuorista valinta oli vielä täysin avoin.

Tärkeimmiksi vaaliteemoiksi nousivat kyselyssä nuoria koskevat asiat, sanoo T-median johtava tutkija Mikael Thuneberg.

- Opintotuki on selkeä ykkönen ja toisena tulee maahanmuutto, joka on nuorten miesten keskuudessa kaikkein tärkein kysymys. Lisäksi tulevat tällaiset asiat kuten nuorisotyöttömyys, homojen ja lesbojen oikeudet sekä rikostuomioiden kiristäminen.

Äänioikeutetuista nuorista vajaa puolet äänestää vaaleissa täysin varmasti, kolmannes äänestää todennäköisesti. Äänestämättä jättämistä perustellaan muun muassa sillä, ettei omalla äänellä voida muuttaa vaalien tulosta tai politiikan suuntaa. Monille on myös epäselvää, mitkä asiat erottavat puolueet toisistaan.

Nuorten aktivoiminen uurnille vaatii kuitenkin puolueilta ja ehdokkailta selkeitä kannanottoja.

- Nuorilla on paljon mielipiteitä poliittisista kysymyksistä. Jos puolueet pystyvät ottamaan selkeästi kantaa näihin kysymyksiin ja herättämään värikästä poliittista keskustelua, niin nuoret saadaan kyllä varmasti äänestämään, Thuneberg toteaa.

T-Median ja Taloudellisen tiedotustoimiston tekemään lomakekyselyyn vastasi yli 2 000 nuorta. Lisäksi 100 nuorta osallistui verkkokeskusteluun.

(MTV3)

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu Jyväskylästä

Lue myös:

    Uusimmat