Mainos

Nuoret uskovat teollisuuden huippuosaamiseen

Yhdeksän kymmenestä nuoresta uskoo, että teollisuuden osaaminen on Suomessa kansainvälistä huippuluokkaa. Lähes yhtä moni on vakuuttunut siitä, että teollisuus on kansantaloutemme ja hyvinvointimme perusta myös tulevaisuudessa. Tiedot perustuvat Taloudellisen tiedotustoimiston Suomen Gallupilla teettämään nuorisotutkimukseen, jossa haastateltiin maaliskuun aikana yhteensä 919:ää iältään 15-24-vuotiasta nuorta.

Edellinen vastaava tutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten. Kaksi kolmesta nuoresta uskoo tutkimuksen mukaan teollisuuden varmuuden työn jatkumisesta ja mahdollisuuksista oppia uutta olevan hyvät. Yhtä monen mielestä palkkakin on korkeaa tasoa.

Tulevaisuudessa houkutteleva

Enemmistö nuorista uskoo teollisuuden tarjoavan hyvät mahdollisuudet päästä eteenpäin ja mielenkiintoista, vaikkakin ruumiillista työtä. Vastaajien mielestä työn saaminen edellyttää hyvää koulutusta.

Teollisuutta pidetään tulevaisuudessa houkuttelevana, eikä vähiten siksi, että työnantajan ja työntekijöiden edut koetaan samantyyppisiksi. Myönteistä yleiskuvaa vahvistaa myös se, että selvä enemmistö torjuu väitteet työturvallisuuden heikkoudesta, epäterveellisistä työoloista tai työnantajien ja -tekijöiden heikoista suhteista. Nuoret uskovat edelleen, että ihmisten käsitykset teollisuudesta ovat usein vanhentuneita ja sitä myöten vääriä.

Kesätyö porttina

Jos edut erilaisissa työpaikoissa olisivat samat, kolmannes nuorista ottaisi työtä mieluiten palvelualalta. Teollisuus ja julkishallinto tulevat tasavahvoina kakkosina, ja maatalous jää peränpitäjäksi. Kokemukset teollisuustyöstä lisäävät selvästi alan houkuttelevuutta.

Teollisuudesta työssä olevista 80 prosenttia kokee alan houkuttelevaksi. Kesätöitä tehneistä tähän ryhmään lukeutuu 69 prosenttia. Korkeakoulututkinnon suorittaneista 45 prosentin taustasta löytyi kesätyötä teollisuudessa. Mielenkiintoista on se, että tällä haavaa teollisuustyössä olevista kolme neljäsosaa on saanut siihen ensikosketuksen kesätyön kautta.

Valtaosa konservatiivista

Paljon julkisuutta saaneet globalisaation vastustajat ovat Taloudellisen Tiedotustoimiston tutkimuksen perusteella vain marginaaliryhmä. Kolme neljästä suomalaisnuoresta mieltää kilpailun ja markkinatalouden myönteisiksi asioiksi. Lähes yhtä suuri osa nuorista pitää kansalaistottelemattomuutta kielteisenä ilmiönä.

Jonkinlaista konservatiivisuutta kuvastaa sekin, että yli 90 prosentin mielestä menestys on itsestä kiinni. Kovan työnteon siunauksellisuuteen uskoo 73 prosenttia nuorista. Taloudellinen Tiedotustoimisto on tutkinut nuorten mielipiteitä teollisuudesta jo 80-luvun alusta alkaen. Teollisuuden imago on parantunut roimasti ensimmäisiin mittauksiin verrattuna. Kun vuonna 1984 vielä noin 75 prosenttia nuorista piti teollisuuden työskentelyolosuhteita epäterveellisinä, ajattelee tällä tavoin nyt enää vajaat 40 prosenttia nuorista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.