Mainos

Nuoret tytöt takavuosia siveämpiä

Nuorten tyttöjen ja vanhempien miesten välinen seksuaalinen kanssakäyminen oli 20 vuotta sitten nykyistä yleisempää. Lapsiuhritutkimuksen mukaan yhdeksäsluokkalaisten tyttöjen ja heitä vähintään viisi vuotta vanhempien miesten yhdyntäkerrat ovat vähentyneet puoleen.

Vuonna 1988 ysiluokkalaisista tytöistä kuusi prosenttia oli ollut yhdynnässä aikuisen kanssa. Tuoreessa tutkimuksessa määrä oli pudonnut kolmeen prosenttiin.

Myös yhdyntää lievemmät fyysiset seksuaalikokemukset ovat vähentyneet. 20 vuotta sitten 18 prosentilla tytöistä oli vähintään yksi seksuaalisen kanssakäymisen kokemus. Nyt prosenttiluku on enää 13. Vähintään kolme kertaa seksiä harrastaneiden ysiluokkalaisten tyttöjen määrä on pudonnut kolmesta prosentista yhteen.

-Julkiseen keskusteluun verrattuna tämä on yllättävä, joskin positiivinen kehitys, tutkija Noora Ellonen Poliisiammattikorkeakoulusta myöntää.

Uutisointi vääristää kuvaa

Tutkimus kertoo nuorten tyttöjen myös aloittavan seksin entistä myöhemmällä iällä. Ellonen arvioi, että lasten seksuaalisten hyväksikäyttötapausten näkyminen tiedotusvälineissä on muuttanut tilannetta.

- Helposti syntyy kuva, että seksi tyttöjen ja vanhempien miesten kesken olisi lisääntynyt - se on voimakkaan uutisoinnin negatiivinen tuotos. Toisaalta juuri keskustelu saattaa olla myös vähenemisen syy.

Ellosen mukaan seksuaalinen kanssakäyminen on muuttanut muotoaan lievempään suuntaan. Vuonna 1988 ehdottelun tai itsensäpaljastelun kohteeksi ysiluokkalaisista tytöistä joutui vain kaksi prosenttia, mutta vuonna 2008 määrä on seitsemän prosenttiyksikköä suurempi.

- Peräti kolmannes ysiluokkalaisista tytöistä on tullut seksuaalisesti häirityksi internetin kautta. Mutta tapaukset, joissa tyttö tutustuu netissä mieheen, joka sitten todellisuudessa onkin selvästi vanhempi, ovat äärimmäisen harvinaisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.