Nuoret tenttasivat poliitikkoja - "kaikki puolueet yrittivät olla nuorten asialla"

Espoon Etelä-Tapiolan lukion oppilaat pääsivät keskiviikkona tenttaamaan suoraan poliitikoilta, mitä he ovat mieltä muun muassa opintorahan sitomisesta indeksiin. Paikalla olivat edustajat kaikista muista puolueista paitsi kristillisdemokraateista. Vaalipaneelin vetivät lukiolaiset itse.

- Kyllähän sen huomasi, että kaikki puolueet yrittivät olla nuorten asialla, mutta osa on enemmän kuin toiset, tiivisti oppilaskunnan puheenjohtaja Johanna Kiviranta.

Kiviranta viittasi kommentillaan muun muassa siihen, että vaalipaneelissa kysyttäessä kaikki puolueet kannattivat opintorahan sitomista elinkustannusten nousuun, vaikka ehdotus tyrmättiin juuri syksyllä hallituksessa.

Kiviranta toimi toisen abiturientin Mimi Rantasen kanssa keskustelun vetäjänä ja yleisön joukosta heiteltiin väliin kysymyksiä. Rantasen ja Kivirannan mielestä nuorilla on jo aika selvä käsitys siitä, mitkä puolueet keskittyvät oikeasti nuorten asioihin ja mitkä eivät.

- Kyllä vihreät on trendikäs nuorten puolue ja tietenkin nämä kolme suurta löytävät aina kannattajansa, Kiviranta kertoo.

- Perussuomalaiset on nyt mediaseksikästä ja nuoret tykkää myös aina sellaisesta, lisää juontaja-kollega Rantanen.

Lukiolaisten valitsemia vaalipaneelin tärkeimpiä teemoja olivat opintorahan riittämättömyys, ympäristönsuojelu ja pakkoruotsi.

Jugner veti näyttävimmän shown

Vaalipaneelin yleisössä istunut Jussi Aaltonen hurmaantui sdp:n puoluesihteerin Mikael Jungnerin puheenvuoroista. Jungner vertasi hallituspuolueiden toimintaa muun muassa siihen, että hallitus lupaa tarjota kierroksen kaikille baarissa, mutta karkaa ennen laskun maksua.

- Jungner heitti kyllä hyvää läppää ja vaikutti positiivisesti äänestyspäätökseeni, kehui Aaltonen.

Monelle vaalipaneeli olikin tarvittava apu oikean puolueen tai ehdokkaan löytämiseen.

- Sain tietoa eri ehdokkaista ja juuri siitä, kuka jakaa samoja arvoja kuin minä, abiturientti Susanna Immonen pohtii.

SLL vaatii puolueilta apua nuorten uupumukseen

Poliitikkojen puheet rönsyilivät aiheesta toiseen, mutta yhdestä aiheesta ei puhuttu.

- Nuorten pahoinvointi ja uupumus, tiivistää Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Valtteri Aine.

Aineen mukaan poliitikot eivät ota nuorten pahoinvointia vakavasti.

- Vain puolessa Suomen lukiossa on tarpeeksi koulukuraattoreita ja koulupsykologeja. Erityisesti nuorten naisten masennus on jo vakava ongelma, Aine painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat