Mainos

Nuoret suhtautuvat harmaaseen talouteen positiivisimmin

Pimeä työ ja ns. harmaa talous tuomitaan yleisesti. Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista ei hyväksy veronkiertoa tai yrityksen lakisääteisten velvollisuuksien laiminlyöntiä. Verohallitus ja työministeriö ovat selvittäneet kansalaisten käsityksiä harmaasta taloudesta. Tutkimuksesta käy ilmi, että nuoret suhtautuvat harmaaseen talouteen vähemmän tuomitsevasti kuin heitä vanhemmat.

Kolmannes vastaajista arvioi, että pimeästä työstä ja harmaasta taloudesta on yksityiselle henkilölle enemmän hyötyä kuin haittaa. Runsaan kolmanneksen mielestä haittoja on enemmän. Nuorista vastaajista lähes joka toinen, 45 %, oli kuitenkin sitä mieltä, että harmaasta taloudesta on enemmän hyötyä kuin haittaa. Vain 21 prosenttia alle 30-vuotiaista oli sitä mieltä, että haitat ovat hyötyjä suurempia.

Tutkimuksessa haastateltiin syyskuun alkupuolella 1 015 yli 15-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen teki mediatoimisto Dagmarin tutkimusyksikkö.

Tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista tuntee henkilöitä, jotka ovat tehneet pimeää työtä viimeisen vuoden aikana. Haastatellut arvioivat, että vajaa puolet heidän tuntemistaan pimeän työn tekijöistä on nostanut samanaikaisesti työttömyyskorvausta.

Noin kuudesosa tehnyt pimeää työtä

Pimeää työtä tunnusti tehneensä viimeisen vuoden aikana 16 prosenttia haastatelluista. Tässä joukossa on muita enemmän miehiä, nuoria, keskituloisia ja työttömiä. Joka viides myönsi kuitenkin ostaneensa viiden vuoden aikana tuotteita tai palveluja, joista ei ole maksettu lakisääteisiä maksuja.

Tutkimus liittyy harmaan talouden vastaiseen tiedotuskampanjaan ja tehtiin ennen sen aloittamista. Kampanjan vaikutuksia testataan sen jälkeen tehtävällä jatkotutkimuksella. Ennen kampanjan alkua näytti tutkimuksen perusteella siltä, että pimeä työ suomalaisten mielestä pikemminkin lisääntyy kuin vähenee lähivuosina.

Työministeriön neuvotteleva virkamies Matti Pukkio piti merkittävänä, että valtaosa kansalaisista näyttää olevan valmis nykyistä kovempiin otteisiin harmaan talouden saattamiseksi kuriin. Vain joka viides oli sitä mieltä, että viranomaisten tähänastiset toimet ovat olleet riittäviä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.