Mainos

Nuoret palasivat Utöyalle muistamaan ystäviään

Norjassa muistetaan tänään vuosi sitten tapahtunutta järkyttävää joukkomurhaa Oslossa ja Utöyan saarella.

Surmissa menehtyi kaikkiaan 77 ihmistä.

Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestö järjesti muistotilaisuuden Utöyan saarella. Utöyalla surmansa saaneet olivat saarella työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleirillä. Omaiset ovat käyneet laskemassa kukkia saarelle aamusta alkaen.

Muistotilaisuuteen osallistui Utöyalta selvityneitä nuoria sekä menehtyneiden omaisia. Tilaisuudessa puhuivat muun muassa työväenpuolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Eskil Pedersen sekä Norjan pääministeri Jens Stoltenberg.

Pedersen kiitti paikalla olleita heidän rohkeudestaan.

- Rakkaat ystävät, tällaisena päivänä on hyvä olla yhdessä. Haluan kiittää teitä rohkeudestanne ja arvokkuudestanne. Olette itkeneet, lohduttaneet toisiannne, pukeneet pahan sanoiksi. Mutta olette myös hymyilleet ja osoittaneet, että teillä on elämänhalua, Pedersen sanoi.

- Olette todiste terroristin tappiosta. Meitä vastaan hyökättiin osittain sen vuoksi, että uskomme monikulttuuriseen yhteiskuntaan. Hän ei pystynyt ottamaan sitä meiltä pois, Pedersen jatkoi.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg Utöyalle palanneita nuoria heinäkuun 22:nnen päivän sukupolveksi.

- Olemme saaneet teiltä nuorilta tärkeän opetuksen: Emme koskaan jää välinpitämättömiksi, Stoltenberg sanoi.

- Avoin demokratiamme antaa tilaa ääri-ilmiöille. Verkko tulvii ahdistelua ja kiusaamista. Mutta olemme jättäneet vihapuheet huomiotta liian kauan. Enää emme voi sulkea niiltä silmiämme, hän jatkoi.

Myöhemmin illalla Oslossa järjestetään muistokonsertti, jossa esiintyy useita Norjan eturivin muusikoita. Konserttiin odotetaan myös Bruce Springsteenia, joka on parhaillaan Norjassa kiertueella.

Myös konsertti on nähtävissä MTV3 Uutisten nettisivuilla. Suora lähetys netissä alkaa klo 20.45.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.