Mainos

Nuoret ovat isänmaallisia ja suvaitsevaisia

Isänmaallinen suomalainen nuori uskoo presidenttiin, suomalaisiin tuotteisiin ja suomalaiseen osaamiseen. Noin 60 prosenttia nuorista edustaa suvaitsevaa isänmaallisuutta. Viidesosa nuorista taas ajattelee, että isänmaallisuuteen kuuluu suvaitsemattomuus ja rasistisuus.

Kasvatustieteen tohtori Osmo Virrankoski on selvittänyt tutkimuksessaan, millaista isänmaallisuutta peruskoulun päättäneillä nuorilla on. Siihen osallistui yli 500 peruskoulun päätösluokan oppilasta eri puolilta maata.

Vaikka suurin osa nuorista on isänmaallisia ja suvaitsevaisia, viidesosa on suvaitsemattomia ja rasistisia. He ajattelevat, että nämä piirteet kuuluvat isänmaallisuuteen. Tähän ryhmään kuuluu tyttöjä ja poikia. Rasistiset nuoret kannattavat rotuvihaa, huumeiden käyttöä, ulkomaalaistyövoiman kieltoa ja vain suomalaisten etujen ajamista. He vastustavat suvaitsevaisuutta, rotujen tasa-arvoa ja sukupuolten tasa-arvoa.

Virrankoski arvioi, ettei rasistisesti ajattelevien nuorten määrä saisi nousta 20 prosentista. Luku on jo nyt hälyttävän korkea. Hän ottaa vertailukohdaksi puolueitten kannatusluvut, jotka liikkuvat samoissa lukemissa. Virrankoski katsoo, että vahva populistinen kansanjohtaja voi saada itselleen kannattajia rasistisesti ajattelevista nuorista. Näin on käynyt Norjassa ja Tanskassa.

Suomalaisten nuorten isänmaallisuus nojaa valtiojärjestelmään ja presidentin virkaan Näin ajattelee suurin osa nuorista. Eduskunnan ja puolueiden saamat arvot ovat matalampia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.