Nuoret omakotirakentajat: talopaketin pystytys

Työmaalla jouduttiin hiukan poikkeukselliseen tilanteeseen, kun vastaava työnjohtaja vaihtui perustusten valmistuttua. Uusi astui remmiin välittömästi, kun oli ensin tehty rakennuttajan kanssa tilannekartoitus.

Yhteispalaverissa katsottiin, mitä työmaalla on tehty, mitkä katselmukset ja tarkastukset on pidetty ja mistä jatketaan. Hänen vastuulleen tulee nyt työ tästä eteenpäin - kantavat puurakenteet, toimitukset, asennukset. Vastuunjako on selkeä. Alkuvaiheen vastaavalle kuuluvat perustukset ja alapohja.

Vastaavan työnjohtajan vastuuhan on varsin laaja. Vanhoilta ajoilta on peräisin tieto, johon edelleen silloin tällöin törmää - ettei vastaava olisi muuta kuin nimi paperissa. Se luulo on paitsi väärä, myös vaarallinen.

Vastaavalta vaaditaan useita työmaakäyntejä, ja tarkastuksia. Hänen tehtäviinsä kuuluu kaikkien suunnitelmien tarkastaminen ja hyväksyttäminen mm. kunnan rakennusviranomaisille sekä sen valvominen, että asiat kulkevat työmaalla hyvän rakennustavan mukaan. Hän järjestää ja hoitaa viranomaistarkastukset työmaalla. Lisäksi voidaan sopia myös muista työnjohtotehtävistä, kuten tarvikehankinnoista, määrälaskennasta ja laadullisesta tarkastuksesta.

Tässä tapauksessa vastaavaksi mestariksi siirtyi talon pääsuunnittelija, mikä tietysti osaltaan helpottaa tehtävän hoitoa. Talotehdaskin oli entuudestaan tuttu, joten menetelmistä ja ratkaisuista oli selvä käsitys.

Ensin eteen tulivatkin perustusten tarkastus ja talopakettitoimitukset. Seuraava tarkastus tulee eteen, kun elementit ovat pystyssä. Se on niin sanottu vastaanottotarkastus. Pystytyskatselmuksessa on mukana pystytysporukka, jonka kanssa kierretään talo ja tarkastetaan, että mukana on kaikki mitä pystytettäväksi on sovittu - ja oikein pystytettynä.

Talo on yksikerroksinen talo, jossa on asuintilaa 123 neliötä - ihan peruskämpäksi tulevat asukkaat sitä kuvailevat. Olohuoneen lisäksi taloon tulee kolme makuuhuonetta sekä normaalit huolto- ja pesutilat. Juuri tähän malliin päädyttiin tehokkaan tilankäytön takia. Jokaisen makuuhuoneen yhteydessä olevat, tilavat vaatehuoneet vakuuttivat.

Vastaavaan taloon suunniteltiin vierailua ennen kaupan tekemistä - se jäi silloin tekemättä, mutta jälkeen päin on käyty kylässä ja valinta osoittautui oikeaksi. Ainoa muutos oli teknisen tilan siirtäminen varastoon, jotta sen tilalle saatiin pannuhuone. Autokatoksesta tehtiin kylmävarasto, sillä myöhemmin tontille tullaan kuitenkin rakentamaan erillinen autokatos. Myös lisää lämmintä varastotilaa on suunnitteilla.

Talonmyyjästä oli apua myös valinnan jälkeen. Kun luonnoksissa päästiin siihen vaiheeseen, että voitiin tehdä pääkuvat, myyjä auttoi rakennusluvan hakemisessa. Hän tulee pysymään kuvassa koko rakentamiseen kuluvan vuoden ajan - rakentaja kaipaa apua mitä moninaisimpiin ongelmiin kaivinkoneen tilaamisesta sisustussuunnittelijan valintaan.

Rakennustyömaalla nuoret aikovat tehdä niin paljon kuin pystyvät. Vaikka omakohtaista tietoa ja kokemusta rakentamisesta ei olekaan, rakennuttaja säästää hyvinkin paljon pitämällä työmaansa siistinä. Ammattimies työskentelee sellaisella tehokkaammin ja viihtyy paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja