Mainos

Nuoret naiset kiinnostavat huumekuriireina

Perulaiset huumekauppiaat ovat ryhtyneet enenevässä määrin käyttämään salakuljetuksessa eurooppalaisia kuriireja. Kohteina ovat useimmiten nuoret naiset, jotka ovat taloudellisissa vaikeuksissa.

Usein kuriirit eli niin sanotut muulit ovat Espanjasta, missä talous on ollut jo pitkään kriisissä. Nuorisotyöttömyys on yli 50 prosenttia, ja tulevaisuudennäkymät ovat synkät.

– Monet työttömät naiset joutuvat helposti huumerinkien kynsiin, kertoo perulaisen huumeyksikön Dirandron edustaja Johnny Bravo.

Perun poliisin mukaan kuriireille tarjotaan Espanjassa 5000–7000 euroa salakuljetuksesta. He saapuvat Peruun turisteina, ja huumekauppiaat maksavat heidän asumisensa ja paluulippunsa. Näin he myös pysyvät huumerinkien otteessa.

Vaikka huumejengit suosivat nuoria naisia, kelpaavat työhön muutkin.

– Myös vanhemmat ihmiset ovat joutuneet kuriireiksi, kertoo Dirandron johtaja eversti Tito Perez.

"Salakuljettaminen helppoa"

Dirandron mukaan lähes 250 ulkomaalaista pidätettiin viime vuonna Liman lentokentällä, kun he yrittivät salakuljettaa huumeita Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja Aasiaan. Perun vankiloissa oli viime vuonna kaikkiaan 1650 ulkomaista muulia.

Espanjalaisia muuleja oli enemmän kuin perulaisia ensimmäistä kertaa viime vuonna.

– Eurooppalaisia taivutellaan mukaan väitteillä, että huumeiden salakuljettaminen on helppoa ja että valvonta Etelä-Amerikassa on löysää, kertoo perulaisen Cedro-keskuksen edustaja Milton Rojas. Keskus on mukana huumeiden vastaisessa kampanjassa.

Kiinni jääneitä kuriireja odottaa Perussa jopa 15–18 vuoden vankeustuomio. Vankilat ovat täyteen ahdettuja.

– Vankiloissa ulkomaalaiset kärsivät suuresti, koska he eivät puhu kieltä, heillä ei ole tarvittavaa henkistä tukea ja heidän on elettävä rinnan kaikenlaisten muiden rikollisten kanssa, Rojas sanoo.

Peru on maailman johtavia kokalehtien ja kokaiinin tuottajia. Kilo perulaista kokaiinia maksaa Yhdysvalloissa katukaupassa lähes 23 000 euroa. Euroopassa hinta on 34 000 ja Aasiassa 83 000 euroa.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.