Mainos

Nuoret melko tyytyväisiä kuntapalveluihin

Tuore kyselytutkimus kertoo nuorten suhtautuvan varsin myönteisesti kotikuntaansa. Nuoret antavat tunnustusta etenkin erilaisille kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluille, joita he myös käyttävät ahkerasti. Eniten nuoret arvostelevat työllistämiseen ja asumiseen liittyviä palveluja sekä sosiaalisia ja taloudellisia tukipalveluja. Näitä palveluja oli kuitenkin käyttänyt alle puolet vastaajista.

Kunnalliset päättäjät eivät tutkimuksen mukaan nauti nuorten arvostusta. Nuoret eivät juuri luota kunnanvaltuutettuihin ja kunnan johtaviin viranhaltijoihin. Vahvimmillaan luottamuspula näkyy suurimmissa kunnissa.

Kunnalliseen päätöksentekoon vaikuttaminen ei juurikaan kiinnosta nuoria. Pienemmissä kunnissa osallistuminen on aktiivisempaa kuin suurissa. Osallistumisaktiivisuuden kasvu lisää luottamusta päätöksentekijöitä kohtaan.

Puolet haluaa karistaa kotikunnan pölyt

Tyytyväisyys kuntapalveluihin hillitsee, mutta ei estä nuoria suunnittelemasta muuttoa muualle. Liki puolet tutkimukseen haastatelluista nuorista harkitsi siirtymistä muihin maisemiin. Muuttohaluisia nuoria on etenkin pienissä syrjäseutujen kunnissa.

Työttömät nuoret ovat keskimääräistä halukkaampia muuttamaan työ- tai opiskelupaikan perässä. Muuttoa suunnittelevista lähes 40 prosenttia mielii pääkaupunkiseudulle. Myös muut suuret keskukset, kuten Tampere ja Turku, houkuttelevat nuoria. Ulkomaille havitteli kuusi prosenttia kyselyyn vastanneista.

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin ja Suomen kuntaliiton toimesta tehtyyn tutkimukseen haastateltiin yli 3 000 18-26 -vuotiasta nuorta 48 kunnasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.