Mainos

Nuoret lainakatosta: Jäädäänkö ikuisesti vuokralle?

Lainakatto voi tyssätä monelta asunnonoston kokonaan – mutta myös ehkäistä ylivelkaantumista. Tätä mieltä olivat suomalaiset nuoret ja opiskelijat MTV3 Uutisten kyseltyä mielipiteitä ensiasunnonostajille mahdollisesti asetettavasta lainakatosta.

Muun muassa Anni Viita piti lainakattoa hyvänä keinona ehkäistä ylivelkaantumista. Hän näki kuitenkin myös asian toisen puolen.

– Ehkä se toisi asiaan realiteettia, niin että ei esimerkiksi hanki ihan älyttömän suurta asuntoa heti alkajaisiksi. Mutta onko tavallisella ihmisellä sitten mahdollista saada sitä omaa asuntoa vai jääkö sitä ikuisesti asumaan vuokra-asuntoihin? Vuokra-asuntojen hinnat on aika korkealla.

Myös Jyrki Eriksson muistutti siitä, että opiskelijan kohdalla lainakatto voi estää asunnon hankinnan.

– Jos on opiskelija, niin säästöjä ei välttämättä ole, vaan on aika iso opintolaina taustalla. Sellaista tietynlaista pelisilmää kaipaisin, Eriksson toteaa.

Ymmärrystäkin lainakatolle löytyi.

– Uskon, että se voi olla ihan järkevää. Ei sitä lainaa ihan ilman perusteita kyllä kannata antaa. Siinä voi olla uusi pankkikriisi aluillaan äkkiä, Markus Holmgren totesi.

– Se muuttaa tietysti sitä, jos on rakentanut ajatuksensa sen perusteella, että saa sen lainan, niin kyllähän se vaatii työtä ja säästöjä ihan eri tavalla, Taina Aho arvioi puolestaan

Finanssivalvonta on saamassa oikeuden määrätä lainakaton, joka voi olla tiukimmillaan 80 prosenttia. Ensiasunnon ostajalta voidaan siis taloustilanteesta riippuen vaatia 0–20 prosentin osuus lainan määrästä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.