Mainos

Nuoret kesätyöläiset tekevät taidetta Tullaamolla

17:10

Tullaamon vanhassa varastohallissa Helsingin Kalasatamassa käy vilske. 30 helsinkiläisnuorta tekee töitä sen eteen, että purettavaksi määrätty halli muuttuu Helsingin juhlaviikkoihin mennessä taideteokseksi.

Nuorille kyse on paitsi taiteenteosta myös ihan oikeasta kesätyöstä. Tullaamo on nimittäin Helsingin kaupungin ja juhlaviikkojen yhteinen pilotti, jonka kautta kesätöitä on saanut 30 noin nuorta.

Projektikoordinaattori Maikki Lukka Nuorisoasiainkeskuksesta kertoo, että työllistämisprojekti on ainutlaatuinen koko Suomessa.

Vaikka nuorten työnä on tehdä taidetta, eritystä harrastuneisuutta heiltä ei etukäteen vaadittu.

– Meidän hakukriteereinämme olivat innostus taidetta kohtaan ja motivaatio työskennellä kesän ajan täällä, Lukka kertoo.

Intoa nuorilla on myös riittänyt. Tullaamolla on tehty jo muun muassa erilaisia installaatioita, videoita, ääniteoksia ja seinämaalauksia.

Henri Vuorenmaa, 26, on ollut mukana tekemässä post apocalyptistä myrkkybaari, tilataideteosta, joka kuvaa kolmannen maailmansodan jälkeistä maailmaa.

– Ihmiskunta on pommittanut itsensä ydinaseilla kivikaudelle ja henkiin jääneet elävät raunioissa ja ryöstelevät ruokaa toisilta. Me kuviteltiin sellainen maailma, ja sellaiseen maailmaan joku on sitten pistänyt baarin pystyyn, Vuorenmaa kertoo.

Nuorten apuna toimivat myös projektin kummitaitelijat kuvataiteilija Kalle Hamm, säveltäjä Sanna Salmenkallio ja koreografi Hannat Brotherus.

– Kummitaiteilijat ovat olleet suuri apu. He ovat vähintään yhtä innostuneita tästä kuin me. Koko ajan heiltä on saanut ideoita, miten näitä voisi parannella, mutta pallo on ollut meillä nuorilla koko ajan, kertoo Minka Tornivuori, 16.

Nuoret odottavat jo innolla, että yleisö pääsee katsomaan taideteoksia.

– On hurjan kivaa, että kun on koko ikänsä piirtänyt, niin jossain vaiheessa saa töitään esille. Mutta kyllä se on myös aika jännää, sanoo Minka Tornivuori, 16.

Helsingin juhlaviikot alkavat 16. elokuuta. Taidetila on avoinna yleisölle osana juhlaviikkojen ohjelmistoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.