Mainos

Nuoret käyttäneet internetiä mellakoiden järjestämiseen

Verkkokeskusteluissa vedotaan laajasti myös rauhan palaamisen puolesta.

Nuorten henkilökohtaisilla internet-sivuilla käytävät keskustelut ovat osaltaan edesauttaneet Ranskan mellakoiden leviämistä.

Väkivaltaisuuksiin kannustavia keskusteluja alkoi Ranskassa syntyä nopeasti sen jälkeen, kun kahden nuoren tapaturmainen kuolema käynnisti mellakat.

Keskustelu on käynyt kuumana erityisesti niin sanotuissa blogeissa. Ne ovat nettipäiväkirjoja, joihin kirjoittajat purkavat tuntojaan lähes kaikesta mahdollisesta. Lukijat voivat lisätä sivuille omia kommenttejaan.

Keskustelu kuolleiden nuorten muistolle perustetuissa blogeissa äityi jo viime viikolla hyvin aggressiiviseksi. "Tänä iltana Pariisi palaa" -tyyliset kommentit ovat olleet yleisiä.

Eilen kolme 16-vuotiasta poikaa pidätettiin, koska he olivat yllyttäneet muita omilla sivuillaan väkivaltaisuuksiin.

Eri arvioiden mukaan yli puolet mellakoitsijoista on alaikäisiä, eli netin tyypillisiä suurkuluttajia.

Pahimpia sivuja siivotaan

Nuorten keskustelut ovat Ranskassa keskittyneet Skyrock-radiokanavan sivustolle, jossa henkilökohtaisia blogeja on jo yli kolme miljoonaa. Tuhansia uusia luodaan päivittäin.

Mellakoiden vuoksi Skyrock on alkanut seurata sivujen viestiketjuja tarkemmin.

Esimerkiksi sivuston suosituin blogi "Bouna93" tyhjennettiin kokonaan kommenteista sekä eilen illalla että tänään iltapäivällä, koska keskustelu oli välillä täysin asiatonta. Sivu perustettiin juuri kahden menehtyneen nuoren muistolle.

Sivun luoja yritti itsekin muistuttaa keskustelijoita siitä, ettei hän alun perin tarkoittanut sivuaan mellakoitsijoiden tapaamispaikkojen sopimiseen tai rasistiseen kiihottamiseen.

-Käykää sotanne jossain muualla kuin tässä blogissa, hän pyysi.

Mitä pidemmälle mellakat ovat edenneet, sitä enemmän sivuilla on peräänkuulutettu myös rähinöinnin lopettamista. Samalla keskusteluihin on liittynyt myös Ranskan äärioikeiston kannattajia, jotka kutsuvat siirtolaisia "koiriksi" ja "apinoiksi".

Käytännössä nettiyllyttäjiä on vaikeaa saada kiinni. Nuoret navigoivat netissä paljon nopeammin kuin viranomaiset, ja keskusteluja on helppo siirtää paikasta toiseen. Sivuja on myös niin paljon, ettei niiden valvonta ole mahdollista.

Jopa blogien lukeminen voi olla vanhemmille ihmisille hankalaa, sillä kommenteissa käytetään runsaasti slangia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.