Mainos

Nuoret karttavat puolueita

Vain kuutisensataa vuonna 1996 syntynyttä nuorta on liittynyt eduskuntapuolueeseen tai niiden nuorisojärjestöön. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma selvitti nuorten jäsenten määrät eduskuntapuolueista.

Määrällisesti eniten viime vuonna 15 täyttäneitä on suurimmassa puolueessa keskustassa, hieman alle kolme sataa. Mutta kun keskustalla on jäseniä yli kolme kertaa niin paljon kuin kokoomuksella, kertovat kokoomuksen 170 tämänikäistä jäsentä suuremmasta suhteellisesta suosiosta. Keskustassa ja kokoomuksessa myös nuorisojärjestöjen jäsenet ovat automaattisesti puolueen jäseniä.

Toisin on SDP:llä, jolla on itsellään on vain kolme vuonna 1996 syntynyttä jäsentä, sen nuorisojärjestöllä 61. Suhteellisesti demarileirillä on selvästi vähemmän tämänikäisiä kuin kokoomuksella ja hieman vähemmän kuin keskustalla.

Erittäin vähän nuoria kiinnostaa myös RKP. Siellä vuonna 1996 syntyneitä jäseniä on vain kuusi, vaikka jäsenmäärään suhteutettuna heitä pitäisi olla kolmisenkymmentä, jos osuus olisi edes samaa tasoa kuin demareilla.

Vasemmistoliiton ja nuorisojärjestön rekisterit ovat erillisiä. Emopuolueen 10 000 jäsenen joukossa ei ole yhtään vuonna 1996 syntynyttä, nuorilla sentään kolmekymmentä. Suhteellinen osuus on vasemmistolla samaa tasoa kuin keskustalla.

Kristillisillä nuorisojärjestö on myös erillään emopuolueesta, näillä yhteensä parikymmentä tänä vuonna 16 täyttävää jäsentä.

Perussuomalaisten varsinainen puolue ei ota jäsenekseen alle 18-vuotiaita. Nuorisojärjestön 27 jäsentä ovat ainoat vuonna 1996 syntyneet .

Vihreillä nuorimpia mahdollisia jäseniä on vain neljä.

Nuoret aikuiset vasemmiston valtti

Koska heti 15-vuotiaana puolueeseen liittyminen on harvinaista, vertailuryhmänä käytettiin vuonna 1986 syntyneitä, joilla on ollut 10 vuotta aikaa liittyä puolueeseen tai nuorisojärjestöön. Heitä on eduskuntapuolueissa ja niiden nuorisojärjestöissä jäseninä yhteensä noin 3000.

Vasemmistolla nuoria aikuisia on suhteessa eniten, emopuolueella vain 100, mutta nuorilla nelinkertainen määrä. Myös vihreillä ja perussuomalaisilla on kokoonsa nähden melko hyvin juuri tämänikäisiä jäseniä.

Suhteellisesti vähiten 1986 syntyneitä jäseniä on demareilla, keskustalla ja RKP:llä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.