Mainos

Nuoret kallistuvat poliittisesti vasemmalle

Nuoret sijoittavat itsensä poliittisesti entistä enemmän vasemmalle, selviää Nuorisobarometristä. Poliittinen sijoittuminen vasemmalle ei kuitenkaan näy vasemmistopuolueiden kannatuksena. Vihreät on ohittanut kokoomuksen nuorten suosikkipuolueena.

Kyselystä selviää myös, että nuorten asenteet maahanmuuttoon ovat koventuneet. Samalla kuitenkin nuoret suhtautuvat monikulttuuriseen arkeen yhä luontevammin: esimerkiksi ystävän ihonvärillä tai uskonnolla ei ole heille merkitystä.

Nuorisobarometria ovat julkaisseet vuodesta 1994 Nuorisoasiain neuvottelukunta ja Nuorisotutkimusverkosto.

Nato-jäsenyys ei houkuttele

Nuoret suhtautuvat yhä myönteisemmin kansallisvaltiot ylittävään politiikkaan. EU:n ja YK:n roolin vahvistamista kannattaa puolet nuorista, ilmenee Nuorisobarometristä.

Nato-jäsenyys ei kuitenkaan innosta nuorisoa. Nyt saatujen tulosten mukaan Suomen Nato-jäsenyyttä kannattaa 27 prosenttia ja vastustaa 60 prosenttia nuorista.

Noin kolmannes nuorista katsoo, että Suomen ulkopolitiikkaa tulisi hoitaa lähinnä EU:n kautta. Sama määrä kannattaa myös EU:n yhteistä armeijaa. Nuoret ovatkin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta EU-myönteisempiä kuin muut suomalaiset.

Tästä huolimatta perinteinen, kansallinen maanpuolustustahto on edelleen voimissaan. Enemmistö 15-29 -vuotiaista on sitä mieltä, että Suomen on puolustauduttava aseellisesti, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta.

Maahanmuutto arveluttaa nuoria

Asenteet maahanmuuttoon ovat tulosten mukaan koventuneet myös nuorten parissa. Suomen nuorison suhde monikulttuuristumiseen on jännitteinen.

Samalla useimmat nuoret kuitenkin suhtautuvat monikulttuuriseen arkeen yhä luontevammin: esimerkiksi ystävän ihonvärillä, uskonnolla tai syntyperällä ei ole heille merkitystä.

Mielenkiintoinen lisä tämän vuoden barometrissä on se, että kantaväestöön kuuluvien haastatteluita täydennettiin maahanmuuttajataustaisten mielipiteillä. Molemmilta ryhmiltä kysyttiin samat kysymykset.

- Maanpuolustustahdon osalta maahanmuuttajanuoret eivät eroa muista nuorista. Kummassakin ryhmässä yleinen asevelvollisuus on ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto, kertoo Nuorisotutkimusverkoston edustaja Sami Myllyniemi.

Ei huolta huomisesta

Vaikka nuorten elämän epävarmuuden on arvioitu lisääntyneen esimerkiksi työelämän pätkätöissä, suomalainen nuori näyttää luottavan vahvasti siihen, että hän pärjää.

- Haastatellut olivat aika huoletonta porukkaa, Myllynniemi kiteyttää.

Tästä kertoo vaikkapa se, että nuorten huoli ilmastonmuutoksesta oli selvästi vähentynyt verrattuna aiempien kyselyjen tuloksiin.

Poliittisesti nuoret sijoittavat itsensä entistä enemmän vasemmalle, mutta tämä ei näy vasemmistopuolueiden kannatuksena. Vihreät on ohittanut kokoomuksen nuorten suosikkipuolueena.

Barometriin haastateltiin viime keväänä yhteensä 2 100:a nuorta, joista 200 oli taustaltaan maahanmuuttajia.

Nuorisobarometriä ovat julkaisseet vuodesta 1994 Nuorisoasiain neuvottelukunta ja Nuorisotutkimusverkosto.

(MTV3 - STT)

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.