Mainos

Nuoret ja tutkijat syynäävät lehmänläjiä

Helsingin yliopiston tutkijat ja Suomen 4H-liitto toteuttavat tänä kesänä ainutlaatuisen hankkeen. 4H-nuoret keräävät lantakuoriaisnäytteitä yli 130 maatilalta ympäri maan. Tavoitteena on selvittää, miten maataloudessa jatkuvat muutokset vaikuttavat perinnemaisemiemme pieneliöihin. Tutkimuksen lähtölaukaus on 7. kesäkuuta, kun nuoret lähtevät liikkeelle etelärannikolla. Viimeiset näytteet otetaan juhannuksen jälkeen Inarissa.

Tutkimuksessa selvitetään erityisesti sitä, miten karjatilojen määrän hupeneminen ja maalaismaiseman muuttuminen vaikuttavat lantakuoriaislajistoon. Laidunten katoamisesta kärsivät kuoriaisten lisäksi myös sadat muut laiduntamisesta riippuvaiset eläin- ja kasvilajit.

Hanke tutustuttaa nuoret heidän lähiympäristönsä keskeiseen eliöryhmään - lantakuoriaisiin. Samalla tutkijat saavat korvaamattoman arvokkaan aineiston. Nuorten keräävät näytteet ja lähettävät löytämänsä kovakuoriaiset tutkijoille Helsinkiin. Näytteenotto sujuu muutamassa tunnissa. Karjatilojen omistajilta on etukäteen pyydetty suostumus näytteenottoon.

Hanke on jatkoa vuonna 1996 aloitetulle tutkimukselle. Silloin 4H-nuoret keräsivät tutkijoille lantakuoriaisnäytteitä 134 maatilalta ympäri maata. Tavoitteena on ottaa nyt uudet näytteet samoilta tiloilta (tai naapuritiloilta), alkuperäisin menetelmin. Tähän työmäärään ei pystyisi yksin työskentelevä biologi, eikä edes tutkimusryhmä.

Lantakuoriaiset ovat pienestä koostaan huolimatta merkittäviä, sillä ne ilmentävät ympäristön yleistä tilaa. Kaunis suomalainen maalaismaisemana on osin laidunnuksen luomaa. Maatalouden muutosten myötä nämä perinnemaisemat ovat vähentyneet. Samaa tahtia on huvennut myös lantakuoriaisten monimuotoisuus. Maamme 47 lantakuoriaislajista yli puolet on jo uhanalaisia tai silmällä pidettäviä. Ilman lantakuoriaisia lanta kertyisi laitumille, eikä maaseutu näyttäisi enää samalta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.