Mainos

Nuoret huumeidenkäyttäjät ruuhkauttavat sijoituslaitokset

Nuorten lisääntyneet huumeongelmat näkyvät karulla tavalla Oulun seudulla. Lastensuojelun sijoituspaikoissa on tänä vuonna ollut entistä enemmän ja entistä nuorempia huumeidenkäyttäjiä.

– 13-14-vuotiaiden osuus on kovassa kasvussa. He piikittävät ja käyttävät kovia aineita, kertoo Oulun sosiaalijohtaja Arja Heikkinen.

FAKTA: Huumausaineiden lisääntynyt käyttö näkyy laitostarpeen kasvuna. 

Esimerkiksi Oulussa talousarvioon oli varattu 40 lapsen laitosostoihin varat, mutta tällä hetkellä laitossijoituksissa on 51 lasta. 

Oulussa ns. ”kovat tapaukset” päätyvät lastensuojelussa ostolaitoksiin. Oulussa päästiin aiempina vuosina hyvin purkamaan laitospaikkoja, mutta nyt on toisin.

– Talousarvioon oli varattu 40 lapsen laitosostoihin varat, mutta tällä hetkellä laitossijoituksissa on 51 lasta. Huumausaineiden lisääntynyt käyttö näkyy laitostarpeen kasvuna, Arja Heikkinen sanoo.

Nuorten huumeongelmaan on yritetty puuttua monin tavoin. Koska sijoituslaitokset eivät ole suljettuja, niin karkaamisia tapahtuu varsin paljon.

– Huumeiden välitys on tehokasta ja huumekauppiaat oleskelevat lähistöllä. Huumeiden saanti näkyy rikostilastoissa ja pikkukauppoja ryöstellään enemmän. Huumekauppiaat osaavat myös tarttua hyvätuloisten lapsiin, Heikkinen pohtii.

Erityisen huolestunut Heikkinen on muuntohuumeiden käytöstä, joka on nuorten keskuudessa suosittua.

– Aivojen kemikaalit menevät sekaisin, he ovat aggressiivisia ja heitä on vaikea hoitaa.

Heikkinen pitää Oulun tilannetta hyvin vakavana. Aiemmin huumeet olivat enemmän poikien ongelma, mutta nyt joukossa on hyvin paljon myös nuoria tyttöjä. Käytöshäiriöt näkyvät myös kouluissa.

– Nyt pitäisi miettiä laajemminkin, mikä on huumeita käyttävien nuorten tulevaisuus ja nuorisopsykiatrian rooli jatkossa. Mikä on alaikäisten korvaushoito? On paljon kysymyksiä, mitä ei ole ratkaistu, Heikkinen miettii.

Oulussa yritetään nyt lisätä entisestään vanhempia tietoisuutta asiasta.

– Suurimmalle osalle vanhemmista lapsen huumeiden käyttö tulee täydellisenä yllätyksenä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.