Mainos

Nuoret aikuiset ottaneet rivakasti lainaa viime vuosina

Nuoret aikuiset ovat ottaneet rivakasti lainaa viime vuosina. Suomalaisten kotitalouksien lainataakka on kasvanut reippaasti, mutta erityisen nopeaa lainamäärien kasvu on ollut nuorilla aikuisilla. Nuorten aikuisten kotitalouksien keskimääräiset lainamäärät ovat tuplaantuneet 2000-luvulla. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen tulonjakotilastosta ja Finanssialan keskusliiton tutkimuksista.

Tilastokeskuksen tulonjakotilaston perusteella 2000-luvulla lainamäärät ovat kaksinkertaistuneet sekä alle 25-vuotiaiden että 25-34 vuotiaiden joukossa.

25-34-vuotiaiden lainaa ottaneiden kotitalouksien keskimääräinen velkamäärä oli vuonna 2000 reilut 33 000 euroa. Vuoteen 2006 mennessä keskimääräinen velkamäärä oli kohonnut jo reiluun 70 000 euroon. Velkamäärät on laskettu keskiarvona niiden kotitalouksien lainoista, jotka lainaa ovat ottaneet.

Asuntolainat entistä suurempia

Vaikka kulutusluottojenkin määrä on kasvanut, niin suurin syy velkataakan paisumiseen on asuntolainojen kasvaminen.Nordean yksityistalouden ekonomistin Tarja Svartströmin mukaan nuoret haluavat laatua asumiseen ja ovat siitä valmiita maksamaan.

- Nuoret ajattelevat, että miksi et eläisi kunnolla sitä hetkeä, minkä täällä olet, Svartström sanoo.

Vaikka vaatimustaso on noussut, ennen kaikkea asuntolainoja on kasvattanut asuntojen hintojen nousu.

- Päästäksesi kaksioonkin joudut usein jo panostamaan melkoisesti, Svartström huomauttaa.

Asuntolainan ottaminen ajoittuu usein perheen perustamiseen. Asuntolainat alkavatkin lisääntyä 25 ikävuoden rajapyykin jälkeen. Finanssialan keskusliiton tänä vuonna tekemän tutkimuksen mukaan alle 28-vuotiaiden kotitalouksilla on asuntolainaa keskimäärin vähän yli 90 000 euroa ja 29-34-vuotiaiden kotitalouksilla 105 000 euroa.

Asuntolainojen kasvua selittää asuntojen hintojen nousun lisäksi se, että aiempaa suurempi osa nuorista on viime vuosina ostanut oman asunnon vuokralla asumisen sijaan. Lisäksi aikaisempaa useampi nuoripari ostaa suoraan isomman perheasunnon.

- Viime vuosina omistusasunnon ostaminen on ollut kannattavaa suhteessa vuokralla asumiseen. Nyt tilanne voi olla jo osittain eri korkojen nousun takia, tosin nuoret kyllä mieltävät asunnon oston myös investoinniksi ja varallisuuden kasvattamiseksi, arvioi Finanssialan keskusliiton rahoitusasiantuntija Ulla Halonen.

Hänen mukaansa erityisesti tavallista isompien asuntolainojen kasvu on kiihtynyt selvästi. Tällä hetkellä yli 150 000 euron asuntolaina on 13 prosentilla lainaa ottaneista nuorista aikuisista, kun vastaava osuus vuosi sitten oli kuusi prosenttia.

- Ne nuoret, joilla on suurehkoja asuntolainoja, ovat myös muita keskimäärin parempituloisia. Uutena piirteenä ovat tulleet todella isot, yli 250 000 euron lainat, Halonen kertoo.

Lainanhoitomenoihin kolmannes nettotuloista

Vaikka lainamäärät ovat kasvaneet, nuorten aikuisten kyky hoitaa lainojaan ei ole ratkaisevasti heikentynyt. Halosen mukaan syyt tähän löytyvät sekä laina-aikojen pidentymisestä että palkkatason noususta.

- Lainanhoitomenot eivät ole nuorilla aikuisilla kasvaneet merkittävästi. Kotitalouksia, joilla puolet nettotuloista menee lainanhoitokuluihin, on hyvin vähän, Halonen sanoo.

Asuntolainaa omaavilla nuorilla aikuisilla velanhoitomenojen osuus käteen jäävistä tuloista on noin kolmannes, kun se keskimäärin on vajaat kolmekymmentä prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.