Mainos

Nuoren karu kohtalo: tästä syystä ei palkkaa kesätöistä

18-vuotiaan Alina Lokkisen kesätyö puhelinmyyntifirmassa jäi lyhyeksi. Neljän päivän jälkeen hän totesi asetetut myyntitavoitteet kohtuuttomiksi ja lopetti. Koska työsopimukseen kirjattu koeaika oli kesken, ei hänelle maksettu työpäivistä palkkaa.

Palkatta jääminen yllätti Lokkisen, sillä työsopimusta ei käyty missään vaiheessa kunnolla läpi.

– Kyllä se aika yllätyksenä tuli, vaikka se siellä sopimuksessa lukeekin. Mutta viimeisellä sivulla ja yhdessä pienessä kohdassa.

Palkkausjärjestelmäkään ei vastannut haastattelussa luvattu. Työhaastattelussa Lokkinen oli saanut sellaisen käsityksen, että työstä maksettaisiin provisioiden lisäksi peruspalkkaa. Todellisuudessa kahden euron peruspalkan saadakseen piti selviytyä myynnin minimivaatimuksista.

Haastattelussa Lokkiselle lupailtiin tuhannen euron kuukausipalkkaa. Tutustuttuaan tarkemmin monimutkaiseen pisteytysjärjestelmään hän laski, että tuhat euroa ansaitakseen olisi pitänyt myydä vajaa kymmenen lehteä päivässä.

"Työsopimuksen ehdot voivat olla rankat"

SAK:n, STTK:n ja Akavan kesäduunineuvojan Joonas Tutin mukaan kesäduunipuhelimeen tulee jonkin verran soittoja, jotka koskevat nimenomaan puhelinmyyntiä ja provisiopalkkaa.

– Puhelinmyynnissähän ei ole yleissitovaa työehtosopimusta, vaan sitä sitoo vain työlainsäädäntö, jossa on paikka paikoin ristiriitaisuutta. Esimerkiksi puhelinmyynnissä paljon käytetty urakkapalkka on työsopimuslaissa sallittu palkkamuoto. Tällaisissa tilanteissa työsopimuksen ehdot saattavat olla aika rankat.

Periaatteessa työantajan pitäisi pitää kiinni siitä, mistä haastattelutilanteessa on sovittu. Allekirjoittamalla työsopimuksen nuori kuitenkin hyväksyy muuttuneet, usein haastattelutilannetta huonommat ehdot.

– Katso työsopimuksesta ennen allekirjoittamista, onko urakkapalkan lisäksi jotain peruspalkkaa ja minkälaisiin työaikoihin sitoudut, Tutti neuvoo kesätyösopimuksen solmivia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.