Nuoren kannattaa jäädä rikoksesta kiinni heti

– Nuoren rikoskierteen katkaisussa tehokkainta on se, että nuori jää heti ensimmäisestä kerrasta kiinni, tiivistää poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta.

Suomessa nuorten rikollisuus ja etenkin nuorten lukuisat rikoskierteet ovat otsikoissa vähän väliä, mutta Järvenpää korostaa suurimman osan suomalaisnuorista voivan hyvin.

– Vain murto-osa suomalaisista nuorista urautuu rikoksiin. Jatkaminen rikollisella polulla on vaikeampaa kun jää heti kiinni. Tilanne on myös hieman parempi jos nuori joutuu syyttäjän eteen yhden rikoksen kanssa, kuin se 20 rikosta jonossa.

Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystyksen nuorisoryhmän johtava sosiaalityöntekijä Minna Tikanoja on samaa mieltä.

– Suurin osa on, jos voi sanoa, nuoruuden hölmöilyä. Oikea-aikainen puuttuminen nuoren toimintaan auttaa ja on mahdollisuus. Heti ensimmäisen rikoksen kohdalla osoitetaan, että tekoon suhtaudutaan vakavasti.

Päihteet osana rikoskierrettä

Järvenpään mukaan syrjäytyminen ja päihteet näkyvät nuoren rikoskierteessä.

– Syrjäytyminen tavalla tai toisella vaikuttaa tapauksissa. Voi olla, että taustalla voi olla vanhempien syrjäytymistä, mikä aiheuttaa oireilua. Koulumaailma on meillä julma, siellä voi olla koulukiusaamista, kun ei ole merkkifarkkuja. Virta vie mennessään, kuvailee Järvenpää.

Kaveripiiri vaikuttaa nuoren arjessa paljon ja Järvenpää toivoo myös vanhemmilta vastuuta.

– Jos alkoholia juodaan 12-vuotiaana kaveriporukoissa, niin kyllä se vaatii rohkeutta sanoa, ettei ota. Vanhemmilta taas tarvitaan toimivaa yhteistyötä keskenään etenkin lapsen murrosikävaiheessa. Jos lapsi ilmoittaa menevänsä yökylään, niin vanhemman kannattaa soittaa ja tarkistaa asiaa lapsen kaverin vanhemmilta, Järvenpää toteaa.

Tikanoja korostaa lasten ja nuorten tukemisen kaikkien aikuisten työksi.

– Ei se ole pelkästään yhden viranomaisen työtä. Eikä myöskään yhden viranomaisen syytä, jos nuoren tekoihin ei ole puututtu aikaisemmin. Näen, että kaikkien aikuisten kuuluu olla mukana, Minna Tikanoja miettii.

Ennaltaehkäisy tärkeää

Nuoren ajautuminen näpistysten kautta varkauksiin ja vakavampiin rikoksiin, kuten pahoinpitelyihin ja huumausainerikoksiin on monen tekijän summa. Tärkeintä poliisin työssä on Järvenpään mielestä ennaltaehkäisy.

– Poliisin kuuluu olla helposti lähestyttävä. On lähipoliisia ja koulupoliisia, heidän työ on tärkeää. Nuori voi tulla juttelemaan ja kysymään itseään kiinnostavista asioista. Valitettavasti vain nykyään poliisilla on aina kiire. Olisi hyvä, että poliisi ehtisi tehdä tätä ennaltaehkäisevää työtä kaduilla, Järvenpää pohtii.

Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystyksen nuorten osastolta lähdetään aina poliisin luo, jos kyse on alle 18-vuotiaasta nuoresta. Tämän kertoo jo lastensuojelulaki.

– Enemmistö meille ilmitulleista tapauksista on Helsingissä lastensuojelulle jo ennestään tuttuja. Kartoitamme tilanteen ja onko teko sellainen, että lastensuojelullinen huoli herää. Meille ennestään tuntemattomat lapset jan uoret ovat harvinaisempia. Poliisin luona selvitetään sitten nuoren tilanne, Tikanoja sanoo.

Aina nuori ei aloita näpistelystä

– Sellaisia tapauksia on tullut eteen, että esimerkiksi kotibileistä ihan kunnolliset nuoret ovat varastaneet tavaraa. Sitten on jääty kiinni, eikä olla yksinkertaisesti osattu selittää omaa toimintaa, Järvenpää kertoo.

Alle 18-vuotiaisden kohdalla vakavammat rikosnimikkeen ovat kuitenkin harvinaisempia. Rikoskierteeseen joutunutta nuorta voi olla myös vaikea auttaa.

– Suomessa lapsilla on erityisasema, mutta useat toimet perustuvat vapaaehtoisuuteen. Pakko-auttaminen ei ole mahdollista. Aina ei ole puututtu oikeassa vaiheessa syystä, eikä se aina ole edes mahdollista, toteaa Tikanoja.

Suomessa poliisi tekee valtaosan maan lastensuojeluilmoituksista.

– Tämä on hyvä, koska näin asiaan myös panostetaan. Joillakin poliisiasemilla on jopa omia sosiaalityöntekijöitä, jolloin nuori ei irtaannu hetkeksikään jatkokäsittelystä. Koen yhteistyön onnistuneena, Järvenpää kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat