Mainos

Nuorelle keliakiatutkijalle miljoonarahoitus EU:lta

EU-rahoituksen saaneet tutkimuksen tavoitteena on löytää keliakialle altistavia geenejä ja päästä perille sairauden syntymekanismeista.

Suomalainen keliakiatutkija on saanut merkittävän rahoituksen EU:lta. Filosofian tohtori Päivi Holopainen saa tutkimusryhmän perustamista varten lähes 1,9 miljoonaa euroa. Rahoitus on myönnetty neljäksi vuodeksi.

Holopainen työskentelee Helsingin yliopiston lääketieteellisen genetiikan osastolla. Hän tutkii keliakian perinnöllistä taustaa.

EU-rahoituksen avulla Holopaisen kaksihenkinen tutkimushanke laajenee seitsemän ihmisen ryhmäksi. Puolet tutkijoista palkataan rahoituksen sääntöjen mukaan ulkomailta. Holopaisen mukaan hankkeen tavoitteena on löytää keliakialle altistavia geenejä ja päästä perille sairauden syntymekanismeja.

- Tämä auttaisi kehittämään tulevaisuudessa uusia hoitomuotoja tai ehkä jopa keinoja keliakian ehkäisemiseksi.

Keliakiatutkimus voi antaa myös arvokasta tietoa muiden autoimmuunitautien mekanismeista.

Alttius keliakiaan on vahvasti perinnöllinen, mutta sairauden puhkeamiseen vaikuttavat myös ympäristötekijät. Vielä ei tiedetä, mitkä ovat ne laukaisevat tekijät vehnän, rukiin ja ohran sisältämän gluteenin ohella, jotka käynnistävät tautiprosessin. Keliakiaa esiintyy noin prosentilla suomalaisista. Useilla sairaus on lähes oireeton.

Piilevä keliakia voi hoitamattomana johtaa komplikaatioihin, kuten anemiaan, osteoporoosiin tai hedelmättömyyteen. Sairauden diagnosointi ja ruokavaliohoito on sen vuoksi tärkeää silloinkin, kun oireet ovat lievät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.