Nuolenkärki ja meripihkariipus superlöytöjä Vantaalta

Vantaan Jokiniemessä tutkitaan kivikautista asuinpaikkaa.

Arkeologi Jan Fast ja tiedekeskus Heureka ovat järjestäneet yhteisvoimin arkeologiset kaivaukset, joiden avulla saadaan lisätietoa 6000 vuoden takaisesta asutuksesta.

Nykyisin paikalla on lähinnä pusikkoa, mutta 6000 vuotta sitten paikka oli merenranta, jolla oli pysyvää asutusta.

–Tämä oli keskusasuinpaikka, josta tarvittaessa siirryttiin kausiasuinpaikoille. Tämän kesän kaivauksissa on vahvistunut edelleen käsitys, jonka mukaan paikka on merkittävä koko Itämeren arkeologian kannalta, kertoo kaivauksia johtava Jan Fast.

Kaivajat ovat vapaaehtoisia, joita haettiin hyvissä ajoin keväällä.

–Paikat täyttyivät vuorokaudessa, ja jouduttiin myymään vähän eiootakin, kertoo Fast kaivausten nauttimasta mielenkiinnosta.

Yksi onnekkaista on Maisa Moijanen, joka kiinnostui ulkomaan matkalla kivenpalasista.

–Museossa oli vitriinissä hyvin tärkeitä kiviä ja pihalla maassa oli ihan samannäköisiä kiviä. Minä mietin, että mistä sen erottaa, mikä on arvokas ja mikä arvoton kivensiru. Ajattelin, että täällä oppisin aiheesta jotakin. Sitä paitsi tämä on hauskaa, kertoo Moijanen motiiveistaan osallistua kaivauksiin.

Jokiniemessä on kaivettu jo 1980-luvulla, mutta työtä kannattaa jatkaa kahdesta syystä.

–Ensinnäkin yleinen mielenkiinto arkeologiaan on kova ja näitä kaivauksia kannattaa järjestää, jotta kiinnostuneet pääsisivät tutustumaan arkeologiseen kenttätyöhön. Toiseksi saamme yhä uutta tieteellistä tietoa, kertoo Jan Fast.

Pii ja meripihka

Tämänvuotiset kaivaukset kestävät viikon. Torstai-iltaan mennessä merkittävimmät löydöt ovat piikivestä taidokkaasti valmistettu keihäänkärki sekä rikkinäinen meripihkariipus.

–Kun keihäänkärki löytyi, niin hihkaisu oli melkoinen. Kaikki ymmärsivät heti, että jotakin merkittävää oli löytynyt, muistelee arkeologi löytöhetkeä.

Ensimmäiset viitteet meripihkakorusta löytyivät, kun käynnissä oli tiedotustilaisuus. Toimittajien ja kuvaajien lähdettyä paikkaa tutkittiin tarkemmin, ja löytö voitiin varmistaa.

–Sieltä löytyi meripihkariipus, josta puuttui osa. Löydetty osa on muutaman sentin mittainen. Tarkemmin en sitä vielä ehtinyt tutkia, kertoi Jan Fast puhelimitse kaivaukselta.

Meripihkalöydöt kertovat yhteyksistä Baltiaan.

–Nimenomaan tämän kesän löydöt ovat vahvistaneet näkemystä, että Jokiniemen asutuspaikalla on merkitystä koko Itämeren alueen arkeologialle.

Yleisön osoittama kiinnostus arkeologiaa kohtaan on niin suurta ja Jokiniemen alue niin rikas kohde, että ensi kesäksi suunnitellaan jo uusia laajempia kaivauksia.

Lue myös:

    Uusimmat