Mainos

Nuohoamaton kesämökki suuri turvallisuusriski

Noin yksi viidestä vapaa-ajan asunnosta jää nuohoamatta määräaikaan mennessä. Nuohoojan tilaaminen on asunnon omistajan vastuulla, ja siksi se unohtuu helposti. Mökin nuohous maksaa Suomessa keskimäärin 50 euroa.

Kai Tiiaisen mökillä Vihdissä nuohooja on vieraillut edellisen kaksi vuotta sitten. Tällä kertaa Tiiainen on tilannut nokikolarin siis vuotta aiemmin kuin lain mukaan olisi ollut tarvetta.

- Kyllähän sitä täytyy oman turvallisuuden vuoksi niin kun saada paikat nuohottua. On ainakin puhdas omatunto kun tietää, että kaikki on tehty lain mukaan, pohtii Kai Tiiainen.

Nuohousalan keskusliiton mukaan Suomen puolesta miljoonasta yksityisestä mökistä noin viidesosaa ei ole nuohottu vähintään kolmen vuoden välein. Suurin syy tähän on ihmisten lyhyt muisti.

- Minä olen pitänyt päiväkirjaa alusta asti. Ne on kaikki päivämäärät siellä, koska on nuohottu ja koska on likakaivo tyhjennetty ja niin pois päin, kertoo Tiiainen.

Vaikka nuohouskerrat merkitsisikin almanakkaan kuten Tiiainen, ei nuohoojaa välttämättä saa mökilleen tarpeen vaatiessa. Suurissa mökkikunnissa nuohoojat eivät yksinkertaisesti ehdi kaikille mökeille lyhyen kesän aikana. Tällöin saattaa kesämökillään tietämättään altistua monille vaaroille.

- Nokipalo on tietysti yksi ja, jos uunit ei vedä, niin savu tulee sisään käytön aikana. Sitä on sitten hankala reagoida jos asukas ei sitä itse huomaa, kertoo nuohooja Pekka kähkönen.

Henkilövahinkojen lisäksi tukkoiset hormit voivat aiheuttaa muitakin ongelmia. Esimerkiksi tulipalon sattuessa vakuutusyhtiöt eivät välttämättä maksa korvauksia, mikäli asunnossa ei ole tehty lakisääteistä nuohousta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.