Nunnalta lähti sädekehä - Hautalaan ja vihreisiin jäi ikilommo

Mikään ei ole niin mukavaa kuin se, että ministeri täyttää kommenttinikkarin toiveet. Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) täytti. Lauantaina tuli tällä palstalla toivottua, ettei Hautala missään nimeässä eroaisi. Ja miksi ei?

"No siksi, että tämä moraali-Hautala - joka siis istui harmaan talouden ministeriryhmässä - pitää jättää hallitukseen eläväksi moraalimuistomerkiksi ja vihreiden "meillä ja vain meillä on koko totuus" -politiikan toteemiksi."

Juuri näin kävi. Kiitos.

Tiivistäen voisi sanoa, että Heidi Hautalalta - tuolta poliittiselta nunnalta, joka sormi pystyssä on moralisoinut muita koko uransa ajan - lähti sädekehä, mutta Hautalan ja vihreiden kylkeen jäi kaamean kokoinen lommo, jota ei tao oikoiseksi paraskaan politiikan peltiseppä.

Tiedotustilaisuuden jälkeen monelle jäi päälimäiseksi kysymys: Olisiko Hautala eronnut, jos alla olisi ollut edes pelastava kansanedustajan paikka? Se on hyvä kysymys. Hautala olisi tippunut tyhjän päälle.

Mutta paljon sitä oppii yhdestä tiedotustilaisuudesta. Nyt tiedetään, että Hautalakin "on vain tavallinen ihminen" ja että "vihreiden tulee jatkossa välttää moralisointia". Mutta toisaalta kansa voi huokaista helpotuksesta, sillä voimakkaasti "virhettään" katuva Hautala arveli saattavansa nousta tämän kohun jälkeen "entistä vahvempana".

Vai niin.

Eppäillä tuota sopii. Hautala ei luonnollisestikaan nouse entistä vahvempana, vaan loppuvaalikaudeksi puhe- ja vaikutusvaltansa menettäneenä poliitikkona, jonka viime viikon selitykset vievät mukanaan myös vihreän ryhmän arvostusta.

Koko outo sotku "remonttimiehineen", uhkauksineen ja oikeudenkäynteineen vaatii vielä lisätietoja, mutta Hautalan viime viikolla moneen kertaan vaihtuneet selitykset eivät lisäselityksillä parane. Eroamalla harmaan talouden ministeriryhmästä hän jo myönsi toimineensa väärin. Se, että Hautalan kannalta kyse saattaa olla vain 30 euron jälkiseuraumuksista ja tapahtumista ennen ministeriaikaa, ei tilannetta muuta. Kysymys on periaatteellinen, ja muille asettamillaan moraalinormeilla Hautala on tehnyt siitä periaatteellisen nimenomaan itsellensä.

– Olen syvästi ymmärtänyt, että minun asemassani olevan henkilön ei tule tällaista tehdä, Hautala tiivisti itse.

Mutta mustan ministeriauton takapenkki imee mustan aukon vetovoimalla myös vihreitä poliitikkoja.

Ilkka Kanerva (kok.) joutui eroamaan ulkoministerin paikalta tekstiviestikohun takia 2008. Itse Kanervakaan ei olisi eronnut, vaan erosi vasta selkä seinää vasten, joten Kanervaan Hautalaa ei voi verrata.

Sen sijaan kahteen lähihistorian tapaukseen voi. Edesmennyt Matti Aura (kok.) erosi liikenneministerin paikalta itse Sonera-kohun seurauksena 1999. Kulttuuriministeri Suvi Linden (kok.) erosi kulttuuriministerin paikalta 2002, kun tajusi myöntäneensä valtionapua golf-kentälle, jossa hänen perheensä oli osakkaana. Anneli Jäätteenmäki (kesk.) on taas oma tapauksensa, Kauko Juhantalo läpivalaistiin valtakunnanoikeudessa. Sirpa Pietikäinen (kok.) luopui eduskuntavaaliehdokkuudestaan käryttyään ratista 2003 vaalien alla. Dragsvik-kohu vauhditti ex-puolustusministeri Stefan Wallinin (r.) urasuunnittelua viime vuona. SDP: Arja Alho joutui taipalleelle 1997 "kohtuullistettuaan" STS-pankin Ulf Sunqvistin (sd.) vahingonkorvauksia.

Hautalan osalta piina jatkuu, sillä yhdeksän henkilöä on kannellut jo tapauksesta oikeuskanslerille.

Eduskunnassa tapaus kävelee Hautalaa vastaa vielä kymmeniä kertoja esimerkiksi kyselytunneilla.

Osa muista ministereistä puolestaan nukkuu huonosti, sillä pomminvarmasti muidenkin osalta käännetään ja käräytetään kaikki kuittivirheet kesämökin saunakiukaan asentamisesta vaaliesitteiden painamiseen.

Mutta ei hätää, sillä käryn käydessä ei tarvitse enää erota eikä eroa pelätä.

Heidi Hautala on asettanut nyt tällaisille harmaan talouden asioille poliittisen normin, joka kulkee nimellä maan tapa.

Lue myös:

    Uusimmat