Nukuitko huonosti? Älä ainakaan tee tätä virhettä

Tuore tutkimus paljastaa, että univaje ja ruokakauppa ovat huono ja lihottava yhdistelmä.

Tiedät varmaan olla menemättä auton rattiin parin tunnin yöunien jälkeen, mutta myös ruokakaupoilla käymistä kannattaa välttää, jos yö on mennyt kääntyillessä. Obesity-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan univajeesta kärsivät ostavat todennäköisemmin korkeakalorisia ruokia kuin yönsä hyvin nukkuneet.

Ruotsalaistutkijat värväsivät 14 normaalipainoista miestä tutkiakseen, vaikuttavatko menetetyt unet ostoskäyttäytymiseen. Miehille annettiin 50 dollaria eli noin 37 euroa ja heidän käskettiin tuhlaamaan siitä niin paljon kuin mahdollista ruokakaupassa.

Miehet kävivät kaupassa kaksi eri kertaa: ensimmäisellä kerralla heillä oli univajetta ja toisella kerralla he olivat nukkuneet täydet kahdeksan tunnin yöunet. Kävi ilmi, että miehet ostivat yhdeksän prosenttia enemmän korkeakalorisia tuotteita, kun he olivat uupuneita. He ostivat myös 18 prosenttia enemmän ruokaa ylipäätään, kun he eivät olleet saaneet nukkua.

Tutkimusta johtaneen Christian Benedictin mukaan tulokset johtuvat siitä, että unenpuute sotkee itsekontrollia. Tällöin tulee helpommin antaneeksi periksi vatsan vaatimuksille sen sijaan, että nappaisi mukaan vain terveellisiä tuotteita.

Pahinta on se, että kun uupuneena ostat keittiön kaapit täyteen herkkuja, syöt niitä helposti koko viikon. Kannattaakin käydä kaupassa vain hyvin levänneenä, jos haluaa pitää huolta mitoistaan.


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja