Mainos

Nukketeatterit kaipaavat rahaa

Suomalainen nukketeatteri painii samojen ongelmien parissa kuin muukin lastenteatterimme. Teatterilain piiriin on vaikeaa päästä, pääsylippujen hintoja ei voi nykyisestä korottaa, tuotantokustannuksia joudutaan jatkuvasti leikkaamaan. Nukketeatterin kehittämiseen tarvitaan hyvää tahtoa ja rahallista tukea, sanoo nukketeatteritoiminnan tilannetta ja tulevaisuutta selvittänyt työryhmä.

Se luovutti ehdotuksensa kulttuuriministeri Suvi Lindenille tänään Helsingissä. Suomessa toimii yksitoista ammattinukketeatteria sekä joukko muita ryhmiä. Työryhmä esittää, että lasten ja nuorten kulttuuritoiminnan määrärahoista osoitetaan 500 000 markkaa niihin lisäkuluihin, joita kiertuetoiminta aiheuttaa nukketeattereille.
Edelleen on selvitettävä nukketeatterikiertueiden todelliset kustannukset sekä tarkistettava kiertuetuen vuosittainen määrä ja myöntöperusteet. Lisäksi teattereiden yhteistyön kehittämiseen varatuista määrärahoista on osoitettava määräosa nukketeatterien ja kiinteiden ammattiteatterien välisiin yhteistyökokeiluihin.

Jatkuva leikkaaminen latistaa ja kutistaa

-Tuotantokustannusten jatkuva leikkaaminen latistaa ja kutistaa nukketeatterien taiteellista tasoa. Se myös köyhdyttää elämyksellisyyttä siinä määrin, että koko toiminta on vaarassa menettää merkityksensä, pelkää työryhmä.

Se myös katsoo sekä koulu -että sosiaalitoimen vähättelevän kulttuurielämysten merkitystä. Tilaajilta on vähennetty taloudellisia edellytyksiä hankkia teatterielämyksiä. Kirjastoille, kouluille, päiväkodeille ja hoitolaitoksille onkin osoitettava nykyistä enemmän rahaa nukketeatteriesitysten ostoon. Opetusministeriön toivotaan selvittävän, kuinka eri ministeriöiden hallinnonalaan kuuluvat virastot ja laitokset voivat edistää lasten ja nuorten kulttuuripalvelujen saavutettavuutta. Niinikään on tutkittava miten nukketeatterin osuutta voidaan lisätä televisiossa. Muistio esittää nukketeattereille lisää tukea mm. harkinnanvaraisista lisäavustuksista. Niinikään vakiintuneiden ammattinukketeatterien pääsy valtionosuuksien piiriin on selvitettävä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.