Mainos

NSA:n rahoittama yhtiö tarjosi koulutusta Suomessa

Maailmanlaajuisen urkintaskandaalin keskiössä olevan Yhdysvaltojen turvallisuusviraston NSA:n rahoittama yhtiö on tehnyt yhteistyötä Suomen valtion viraston Tekesin kanssa.

MTV3:n uutisten tietojen mukaan Tekesin kumppanina oli amerikkalainen innovaatioyhtiö Chesapeake Innovation Center (CIC). CIC on omissa julkaisuissaan myöntänyt, että NSA on sen partneri ja että se saa rahoitusta NSA:lta.

CIC haki muutama vuosi sitten teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen Tekesin kautta yhteistyömuotoja noin kymmenen suomalaisyrityksen kanssa. Tekesin turvallisuusohjelman päällikön Suvi Sundquistin mukaan kyse oli vuosista 2007 ja 2010 ja mukana oli noin kymmenen yritystä. Yritysten nimiä Tekes ei kerro.

– CIC järjestää tällaista valmennusta yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita Yhdysvaltojen turvallisuusmarkkinoista. Yritykset pääsevät kartoittamaan mahdollisuuksiaan tai mahdollisesti etenemään markkinoilla. Me ollaan tarjottu tätä tietoa suomalaisyrityksille. Yritykset ovat itse voineet päättää osallistuvatko he vai eivät", Sundquist sanoi MTV3 Uutisille.

"NSA-yhteys ei Tekesin tiedossa"

Tekesin tiedossa ei Suvi Sundquistin mukaan ole ollut, että CIC:n taustalla on rahoittamassa tiedusteluorganisaatio NSA.

– Ei meillä varmaan silloin ollut tiedossa. Eikä ole nytkään, Sundquist sanoi MTV3 Uutisille.

CIC:n ja Tekesin yhteistyöprojektin merkeissä Suomessa kävi CIC:n silloinen vetäjä Roger London. Londonin CV:ssä ovat maininnat muun muassa paitsi NSA:sta myös Nokiasta, Alan lähteet kuvaavat miestä kovan luokan nimeksi.

"Tiedusteluelinten toimintamalli"

Tietojärjestelmien suojaamisen ja tietoturvan suomalaisasiantuntija, SSH:n toimitusjohtaja Tatu Ylönen ei halua suoraan ottaa kantaa CIC:n ja Tekesin yhteistyöhön.

NSA:n ja muiden tiedusteluelinten toimintamalli on hänen mukaansa kuitenkin päivänselvä.

– Yhdysvalloissa tiedusteluorganisaatioilla on useita yrityksiä, jotka sijoittavat start upeihin. Sillä pyritään edistämään heille tärkeitä teknologioita ja tietysti myös hankkimaan sitä teknologiaa ja ehkä myös vaikuttamaan siihen, miten näitä teknologioita rakennetaan", Ylönen sanoi MTV3:n uutisille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.