Nouseeko sähkön hinta myrskyjen takia? Näin epämääräisesti Fortumilta vastattiin

Tapani- ja Hannu-myrskyt aiheuttivat sähköyhtiö Fortumille Suomessa noin 35 miljoonan euron kustannukset.

Useat taloudet olivat pitkään ilman sähköä, ja edelleen ilman sähköä on yli tuhat asiakasta. Vaarana on, että jollain aikavälillä myrskyn aiheuttamat kustannukset nostavat myös kuluttajahintoja.

Fortumin Electricity Solutions and Distribution -divisioonan johtaja Timo Karttinen vastasi hyvin ympäripyöreästi kysymyksiin sähkön hinnan noususta.

Nyt kun näin hurjista kustannuksista on kyse, niin onko vaaraa, että kustannukset jossain vaiheessa näkyvät sähkön hinnassa asiakkailla?

– Nyt on keskitytty tuhojen korjaamiseen ja asiakkaitten kytkemiseen. Tässä on arvio myrskyn kustannuksista. Kaikki muu tulee jatkossa. Muuta ei ole ehditty miettiä.

Mahdollista siis on, että kustannukset näkyvät sähkön hinnassa jossakin vaiheessa?

– Tietysti on niin, että pyrimme kehittämään ja parantamaan toimituksen laatua ja luotettavuutta. Sinänsä sähköverkon kustannukset näkyvät kohtuullisina kustannuksina myöskin regulaation kautta asiakkaille, mutta niin kuin sanottu, se on kokonaisuus.

– Ensimmäinen prioriteetti on asiakkaitten kytkeminen takaisin verkkoon. Toinen prioriteetti, että pystytään tekemään kaikki toimet ja suunnittelemaan oikeat toimet, että toimitusvarmuus saadaan oikealle tasolle.

Eli Fortum ei sulje pois sitä, että kustannukset näkyvät sähkön hinnassa?

– Sinänsä tietysti on niin, että sähkönjakelutoiminnan kustannukset hyväksytyn regulaation kautta, ne täytyy kerätä sähkönjakelun asiakkailta. Se on kokonaisuus, se paketti. Näinhän sähkönjakelun sääntely on toiminut ja näin se toimii jatkossakin.

Miten nopeasti ne näkyvät hinnoissa?

– Niin kuin sanottu, se on kokonaisuus, ja siinä on kyse koko sähkön toimituksesta, verkosta, investoinneista ja työkustannuksista. Ja sinänsä kyseessä on pitkäaikainen liiketoiminta.

– Nyt esimerkiksi alkaneen neljävuotiskauden sähkönjakelun regulaation ja hinnoittelun kustannuspohja on määrätty jo aikaisemmin. Mitkään vuoden 2011 kustannuksista eivät näy siinä alkaneen nelivuotiskauden kustannuspohjassa, jota käytetään regulaatiossa hyväksi.

Lue myös:

    Uusimmat