Mainos

Nosturiaktivistien poliisikuulustelut päättyivät

Greenpeacen nosturiaktivistit on päästetty kuulustelujen jälkeen vapaiksi. Poliisi tutkii nosturiin kiipeämistä julkisrauhan rikkomisena ja kiristyksenä.

Olkiluodon ydinvoimalatyömaan nosturista perjantaina laskeutuneet Greenpeacen aktivistit olivat päivällä poliisin kuulusteltavina. Iltapäivään mennessä kaikki kolme oli päästetty vapaiksi.

Aktivistit nukkuivat yön Rauman poliisin tutkintavankilassa. Tutkintaa johtavan komisario Jussi Aarnion mukaan kaikki kolme ovat hyvässä kunnossa. Kolme muuta laskeutui nosturista jo aiemmin.

- Kuulustelut ovat sujuneet hyvässä hengessä, luonnehtii Aarnio.

Kuusi Greenpeacen jäsentä kiipesi maanantaina aamuyöllä Eurajoella Satakunnassa sijaitsevan Olkiluodon ydinvoimalatyömaan nosturiin. Greenpeace vaati mielenilmauksellaan, että ydinvoimalatyömaan laatupoikkeamista raportoidaan julkisesti.

Poliisi tutkii nosturiin kiipeämistä julkisrauhan rikkomisena ja kiristyksenä. Lisäksi aktivisteja epäillään niskoittelusta virkavaltaa vastaan.

- Kiristys on näistä epäilyistä vakavin ja samalla ongelmallisin. Sitä ei ole aiemmin käytetty näissä yhteyksissä. Syyttäjän harkittavaksi jää, nostaako hän sen perusteella syytteen, sanoo Aarnio.

Aarnio selvittää, että aiemman lain mukaan kiristys tarkoitti nimenomaan taloudellisen hyödyn tavoittelua. Nykyisin kiristyksen käsite ymmärretään laissa laajemmin.

Keskiviikkona nosturista laskeutui kaksi brittiä ja yksi ranskalainen, joita poliisi kuulusteli saman tien ja päästi sen jälkeen vapaiksi. Aarnion mukaan ei ole syytä epäillä, että he jättäisivät saapumatta mahdolliseen oikeudenkäyntiin.

- Greenpeace on minun tietääkseni aina vastannut huutonsa, ja heillä on omat lakimiehet mukana, sanoo Aarnio.

Seuraavaksi poliisi kuulustelee muun muassa työmaan rakennuttajien edustajia. Tässä vaiheessa on Aarnion mukaan vielä epäselvää, esittävätkö Teollisuuden Voima ja Areva vahingonkorvausvaatimuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.