Mainos

Nostokonepalvelulle voitto verojutussa

Turun käräjäoikeus hylkäsi tänään poliisin vaatimuksen Nostokonepalvelun ja Watrex Oy:n johdon omaisuuden hukkaamiskiellosta ja vakuustakavarikosta.

Keskusrikospoliisi on tutkinut verohallituksen pääjohtaja Jukka Tammen roolia Nostokonepalvelussa ja epäillyt, että yrityksessä on tapahtunut verorikoksia.

Nostokonepalvelun ja Watrexin asiamies kertoi, että he saivat eilen tiedon ns. turvaamisasiasta eli poliisin vaatimasta hukkaamiskiellosta ja vakuustakavarikosta.

Tutkinnanjohtaja rikostarkastaja Heikki Kopperoinen oli vaatinut, että Nostokonepalvelun johdon Reino Kalervo Niemisen, Toivo Kalevi Niemisen ja Raimo Ståhlbergin omaisuutta on pantava 5,4 miljoonan markan arvosta hukkaamiskieltoon ja vakuustakavarikkoon.

Heidän epäillään syyllistyneen törkeään veropetokseen vuosina 1991-1993. Turvaamisasia on käsiteltävä nopeasti, ja käräjäoikeus antoi siitä päätöksen jo torstaina. Oikeus hylkäsi poliisin vaatimuksen.

Yleistä liiketoimintaa

Käräjäoikeus toteaa perusteluissaan, että Watrex Oy:n liiketoiminta on ollut yleisesti harjoitettuun toimintaan rinnastettavaa. Lääninoikeudet ja korkein hallinto-oikeus ovat useissa ratkaisuissaan vahvistaneet yrityksen toiminnan noudattavan verolainsäädäntöä.

Oikeustoimet Watrexin ja Nostokonepalvelun välillä eivät ole olleet vero-oikeudellisesti moitittavia tai virheellisiä. Watrexilla on ollut oikeus saada liikevaihtoverojen palautukset.

Verorikoksen tunnusmerkistö edellyttää veron määräämiseen vaikuttavan väärän tiedon antamista tai sen salaamista. Tällaista ei ole näytetty tapahtuneen. Käräjäoikeus katsookin, ettei ole todennäköistä epäillä Niemisten tai Ståhlbergin syyllistyneen törkeään veropetokseen.

Tammi omistaa viidenneksen Nostokonepalvelusta, jota epäillään miljoonien liikevaihtoveropetoksesta. Watrex on sen läheisyhtiö, ja sen on arveltu toimineen järjestelyissä bulvaanina. Poliisitutkinta on nyt päättynyt. Jutun saatua tänään yllättävän käänteen jäädään odottamaan kihlakunnansyyttäjän syyteharkintaratkaisua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.