Norsunluurannikolle poikkeustila

Norsunluurannikon turvallisuusministeri kenraali Martin Assaud Akawa julisti radiossa maahan poikkeustilan ja ulkonaliikkumiskiellon.

Norsunluurannikolle poikkeustila

Puolustusministeriön edustaja Diabagate Soumahilan taas kertoi radiossa, että turvallisuusjoukot ampuvat jokaista, joka rikkoo määräyksiä. Hänen mukaansa poikkeustila ja ulkonaliikkumiskielto alkoivat tänä iltana ja ovat voimassa maanantaiaamuun asti.

-Jokainen kadulla liikkuva on vaarassa joutua ammutuksi, Soumahilan sanoi. Määräystä edelsi levoton päivä, kun maan presidentiksi nousseen sosialistisen puolueen (FPI) Laurent Gbagbon ja oppositiokilpailijan Alassane Ouattaran RDR-puolueen kannattajat kahakoivat verisesti maan suurimmassa kaupungissa Abidjanissa. Yli 30 ihmistä kuoli yhteenotoissa.

Robert Guei äänestää

Sunnuntaisista vaaleista syrjäytettyä Ouattaraa tukevat ihmiset velloivat kaduille vaatien uusia vaaleja. Gbagbon tukijat, jotka keskiviikkoisilla mielenosoituksilla syöksivät vallasta vaalit keskeyttäneen kenraalin Robert Guein, järjestivät omia vastamielenosoituksiaan.

Kahakoista on muodostumassa taisteluita eri uskontoa edustavien kansanosien välille. Ouattaran kannattajat ovat pääosin pohjoisesta tulevia muslimeita. Gbagbon kannattajat ovat pääasiassa maan kristitystä lounaisosasta.

Silminnäkijöiden mukaan ainakin yksi moskeija ja yksi kirkko poltettiin nujakointien yhteydessä. Sunnuntaina pidetyissä vaaleissa maan sotilasjuntan johtaja Guei julistautui voittajaksi, mutta hänet syrjäytettiin katumielenosoituksissa, joita johtivat Gbagbon kannattajat. Gbagbo julistautui sittemmin vaalivoittajaksi. Ouattaran RDR-puolue suljettiin vaalien ulkopuolelle, koska hänen kansallisuudestaan oli epäselvyyttä. Ouattara kannattajineen ei tunnusta vaalien tuloksia, vaan vaatii uusien vaalien järjestämistä.

Saksa välittää

Entinen pääministeri Ouattara haki tänään turvaa Saksan suurlähettilään asunnolta. Aiemmin päivällä puolisotilaalliset turvallisuusjoukot avasivat tulen Ouattaran asunnolla. Hänen turvamiehensä vastasivat ammuskeluun. Tässä vaiheessa Ouattara itse oli jo ehtinyt pakoon.

-Täällä on meneillään erittäin tärkeä kokous. Asiat eivät ole hyvin, suurlähettiläs Karin Blumberger-Sauerteig kertoi uutistoimisto Reutersille puhelimitse.

Silminnäkijöiden mukaan myös maan sotilasjuntan toinen päämies, kenraali Mathias Doue, nähtiin Saksan suurlähettilään asunnolla. Diplomaattilähteiden mukaan hän osallistui neuvotteluihin, mutta oli epäselvää, ketä hän edusti.

Ranska tietämätön

Ranskan puolustusministeriö ilmoitti, ettei sillä ole tietoa, minne Guei olisi voinut paeta. Samalla ministeriö kielsi huhut, joiden mukaan Guei olisi paennut Abidjanista Ranskan armeijan helikopterilla.

-Me emme tiedä, missä Guei mahtaa olla, joskin arvelemme, että hän majailisi jollain Norsunluurannikon asunnoistaan, kertoi kenraali Henri Pelissier, Ranskan armeijan tiedottaja Norsunluurannikolla.

Maassa asuu Afrikan suurin ranskalainen siirtokunta, johon kuuluu kymmeniätuhansia Ranskan kansalaisia. Ranskan armeijalla on 550 sotilaan tukikohta Abidjanin edustalla.

(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat