Mainos

Norres: Jyrki Hämäläinen oli rockkulttuurin sanansaattaja

MTV3-Katja Nuorvala

Jyrki Hämäläinen.

Promoottori Lasse Norres muistelee eilen menehtynyttä ystäväänsä toimittaja, kirjailija Jyrki Hämäläistä lämmöllä.

- Jyrkissä oli poikkeuksellista se, että hän oli valtavan hyväntahtoinen ja auttavainen. Vaikka tämä bisnes on raadollista ja julmaa, Jyrki oli niitä harvoja ihmisiä, jotka eivät koskaan puhuneet toisista ihmisistä selän takana pahaa, Norres kertoo.

- Jyrki pyrki näkemään asioissa positiiviset puolet ja kannustamaan toisia ihmisiä. Hän oli myös äärimmäisen pidetty työtoveri. Tein vain satunnaisesti työtä hänen kanssaan, mutta silloin kun tein, niin tykkäsin tavasta, jolla hän hoiti asioita. Hän delegoi ja jakoi vastuuta ja osasi myös jyrähtää sopivissa paikoissa.

Norres pitää Hämäläisen vaikutusta suomalaiseen musiikkielämään merkityksellisenä.

- Hän oli rockkulttuurin sanansaattajana Suomessa numero ykkönen. Pitää muistaa hänen vuotensa niin Englannissa kuin Yhdysvalloissakin, joissa hän oli aitiopaikalla seuraamassa, miten rock meni maailmalla eteenpäin. Kovin moni muu suomalainen ei ole ollut samassa huoneessa Elvis Presleyn ja Beatlesien kanssa, Norres toteaa.

- Esimerkiksi ruotsalaiset kollegat olivat joskus kateellisia, kun Suomessa oli tällainen pioneeri, joka tunsi ja tiesi kaiken. Hän teki isoja artikkeleita, perehtyi asioihin ja teki sitä kautta erittäin suurta kulttuurityötä.

Tärkein Norreksen Hämäläiseltä saama opetus on ajatus siitä, että karavaani kulkee, vaikka koirat haukkuvat.

- Täytyy pitää määrätietoinen ja rehellinen asenne omaan työhönsä ja painaa siihen suuntaan, mihin haluaa mennä. Opin työn tekemisen merkityksen ja uskon omaan tekemiseen, Norres summaa.

"Suomen ensimmäinen kansainvälinen toimittaja"

Myös toimittaja Markku Veijalaisella on hyvät muistot Jyrki Hämäläisestä. Veijalaisen mielestä Hämäläisen merkitys suomalaisen nuorisokulttuurin synnyssä ja kehittymisessä oli keskeinen.

- 60-luvun puolivälissä Beatlesit valtasivat maailman. Jyrki oli silloin Lontoossa ja hän oli ensimmäinen suomalainen viihde- ja musiikkitoimittaja, joka oli paikan päällä siellä missä tapahtui. Suomi yli 40 vuotta sitten oli hiukan toisenlainen kuin tänä päivänä, ja me muut emme olleet sillä tavalla kansainvälisesti tietoisia kuin Jyrki. Jyrki oli ensimmäinen kansainvälinen toimittaja.

- Hän oli ensimmäinen, jolla oli mahdollisuus kirjoittaa haastatteluissa, että olen tavannut tämän ihmisen henkilökohtaisesti. Yleensä siihen aikaan jutut olivat toisen käden tietoja ja käännöksiä muista jutuista, Veijalainen muistelee.

Myös siviilielämästä Veijalaisella on hyviä muistoja Hämäläisestä.

- Jyrki oli äärettömän hauska ihminen. Hänhän oli esiintyjänä ja kirjoittajana varsin värikäs, mutta hän oli sitä myös siviilissä. On ollut etuoikeus elää Jyrkin kanssa nämä kaikki vuosikymmenet, Veijalainen toteaa.

Iskelmä- ja popmusiikin pitkäaikainen vaikuttaja ja Suosikki-lehden entinen päätoimittaja, kirjailija Jyrki Hämäläinen kuoli eilen 65-vuotiaana äkillisesti kotonaan Espoossa. Iltalehden mukaan hän menehtyi ilmeisesti sairauskohtaukseen.

Jyrki Hämäläinen ehti toimia Suosikin päätoimittajana 34 vuotta. Hän oli lehtensä rinnalla erittäin näkyvä ja kuuluva persoona. Esimerkiksi Beatles ja Elvis olivat lähellä Hämäläisen sydäntä. Hämäläinen toimi myös show-promoottorina ja tuottajana ja julkaisi kahdeksan kirjaa.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.