Norrback jatkanee ministerinä

Eurooppa-ministeri Ole Norrback (r.) voinee jatkaa ilman suurempia keskusteluja hallituksessa myös sen jälkeen, kun hän huomenna jättää ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajan tehtävän.

RKP:n uudeksi puheenjohtajaksi valittava sisäministeri Jan-Erik Enestam on sitä mieltä, että Norrbackin tulee pysyä hallituksessa.
-Minun toiveeni on, että hän jatkaa niin kauan kuin mahdollista, Enestam sanoi tänään. Norrback on aiemmin sanonut, että uuden puheenjohtajan kanta asiassa on merkittävä.

Enestam ei nähnyt mitään syytä, miksi RKP:n pitäisi vaihtaa ministeriä. Hän uskoi myös, että enemmistö puolueväestä tukee Norrbackin jatkamista ministerinä.

Keskustelu Norrbackin asemasta kävi vilkkaana Tuusulassa tänään alkaneen RKP:n puoluekokouksen käytävillä. Vallitseva henki puolueen johdon ja eduskuntaryhmän piirissä myötäili Enestamin ajattelua. Mittavan yhdentoista vuoden ministerinuran tehnyt Norrback oli itse lähinnä kiusaantunut tilanteesta.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja mahdollisena ministerinä mainittu Eva Biaudet korosti, että asia on Norrbackin itsensä ratkaistavissa eikä hänen kantaansa voida sivuuttaa. Kokoussalissa asian otti esille vain RKP:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Marcus Rantala. Hän toivoi, että Norrback vaihdettaisiin uuteen ministeriin syksyllä. Hän ei maininnut mitään nimeä, mutta sanoi myöhemmin ajattelevansa lähinnä Biaudeta ja europarlamentaarikko Astrid Thorsia.

Rantala myös pahoitteli, että Enestamille ei löytynyt vastaehdokasta puheenjohtajavaaliin. Biaudet olisi mieluinen, mutta tämä kieltäytyi jo hyvissä ajoin ennen puoluekokousta.

Varapuheenjohtajista kokous pääsee äänestämään. Tarjolla ovat entisistä Thors ja Henrik Sandberg sekä uusina Bie-Sjölund Oikarinen, Christina Gestrin ja Eja Björkqvist. Aiemmista varapuheenjohtajista Christel Liljeström ei ole enää ehdolla.

Julkinen sektori remonttiin

Norrback antoi viimeisessä linjapuheessaan puolueväelle nuotit tulevaa vaalikamppailua varten. RKP nostaa vaalien pääasiaksi julkisen sektorin uudistamisen. Norrbackin mielestä ilman uudistuksia ei hyvinvointivaltion säilymistä voida turvata.
-Välttämättömien muutosten tekeminen julkisella sektorilla kestää liian usein liian pitkään, Norrback sanoi. Hän näki taustalla sisäänrakennettua jäykkyyttä ja muutosten pelkoa.

Norrback korosti, että henkilöstön toistuvilla lomautuksilla ei voida ratkaista rakenteellisia ongelmia. Ne on ratkaistava muuttamalla rakenteita. Norrback peräänkuulutti keskustelua siitä, mitä tehtäviä julkisen sektorin tulee hoitaa ja mitä muut hoitaisivat paremmin. Hän mainitsi erityisesti hoitopalvelut. Norrback ilmaisi myös huolensa peruskoulutuksen tilasta. Hän sanoi, että erot koulutuksen laadussa näyttävät kasvavan sekä sosiaalisista että alueellisista syistä.

-Ellei tasa-arvoa pystytä takaamaan kunnissa tehtävillä päätöksillä, valtion on otettava suurempi vastuu ja palautettava itselleen osa päätösvallasta, Norrback sanoi.

Sopeutumista kaivataan

Norrback tuskaili myös muutosten hitautta työmarkkinoilla. Hän sanoi, että etujärjestöjen kyvyttömyys nähdä, mikä on parasta kokonaisuuden kannalta, vaikeuttaa myös niiden omien tavoitteiden saavuttamista.

-Puolueilla on ollut selvästi enemmän kykyä sopeutua uusiin tilanteisiin kuin etujärjestöillä, Norrback arvioi. Hän pahoitteli myös palkansaajien keskusjärjestöjen "ilmeisesti valtasyistä" vähäistä kiinnostusta tulospalkkauksen kehittämiseen. Norrbackin mielestä ne toimivat lyhytnäköisesti. Itse hän kannatti optioiden jakamista yritysten koko henkilöstölle.

Biaudet pahoitteli, että turvapaikan hakijoiden taustan selvittämistä ei ole saatu siirretyksi poliisilta sosiaaliviranomaisille, mikä on pitkään ollut RKP:n tavoitteena. Tämä tulkittiin moitteeksi Enestamille, joka vastaa näistä asioista hallituksessa.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat