Mainos

Norppien kommunikaatiosta uutta tietoa

Saimaannorpan sielunelämästä on saatu uutta, yllättävää tietoa. Norppatutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, etteivät viiksiniekat olekaan niin juroja kuin aiemmin on luultu.

Saimaannorppa (kuva: Juha Taskinen)

Joensuun yliopiston tutkijat ovat seuranneet saimaannorppien elämää Saimaan Haukivedellä. Käyttäytymistä on seurattu vedenalaiskameroilla ja -mikrofoneilla pesien läheisyydessä.

Tutkijat ovat huomanneet, että saimaannorpan kuutin ääni on hyvin ihmiskorvin kuultavaa harmonista ulinaa, jolla kuutti kutsuu emoaan. Ulina kovenee ja nopeutuu, jos emo viipyy retkillään kauan. Norppaemo puolestaan kutsuu pienokaistaan vedenalaisella rummutusmaisella äänisarjalla "bo-bo-boom". Tutkijat ovat tähän asti luulleet saimaannorpan olevan lähes mykkä, sillä se ääntelee vähemmän kuin lajitoverinsa laatokannorppa.

-Ehkä saimaannorppa ei olekaan niin juro, kuin tähän asti on oletettu. Uusi ääni saimaannorpalta kertoo siitä, miten vähän norpastamme loppujen lopuksi yhä tiedetään, sanoo tutkija Mervi Kunnasranta.

Saimaannorpan käyttäytymistä on vaikea tutkia, koska se viettää suurimman osan ajastaan veden alla. Myös tutkimusrahoituksen saaminen on tiukassa; nykyisin norppatutkimus on yksityisten lahjoittajien ja pienimuotoisten projektien varassa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.