Norppatutkijat veivät kamerat ja mikrofonit jään alle

Saimaannorpan elintavoista on saatu uutta tietoa, kun tutkijat ovat päässeet seuraamaan norppaemon ja kuutin välistä viestintää jään alla.

Hengitysavantoihin sijoitetut kamerat ja mikrofonit ovat paljastaneet kehittyneen ja monipuolisen viestitysjärjestelmän. Uutta tietoa voidaan hyödyntää norpan suojelussa.

Anni Rautio on viettänyt viime viikkoina jännittäviä hetkiä Saimaan saaressa pikkuruisessa teltassaan. Rautio on monitoreistaan ja mikrofoneistaan seurannut norppaemon ja kuutin elämää läheisellä avannolla. Norppien vedenalaisista touhuista ja keskinäisestä viestinnästä saadaan nyt ensimmäisiä tieteellisiä tuloksia.

Tutkijallekin tämä on elämys parhaasta päästä. - Kyllä ihan ehdottomasti ne on hirmu hienoja hetkiä, varsinkin kun saa sitten ihan kuvaa, että ne on kyllä mahtavia hetkiä silloin pitää yrittää painaa sieltä nauhotukset päälle, vaikka on ihan hermostunut, tutkimusapulainen Anni Rautio Joensuun yliopistolta kertoo.

Kamerat ja mikrofonit kiinnostavat myös norppia, mutta pari haistelua näyttää riittävän. Laitteet ovat paljastaneet, että varsinkin kuutti on kovasti äänessä jään alla. Professori näyttää miten ääntely tapahtuu.

- Yhyy. Se on lähinnä tämän tyyppistä. Ilmaahan sieltä ei tule ulos elikkä se on tämmöstä erilaista vikinää mitä saa sitten tuolta henkitorvesta nenä-suuonteloon ja sitten taas takaisin sinne. Ja äänihuulethan näillä ovat mahtavat, elikkä kuutilla tulee erilaista ininää, yninää, vikinää, professori Heikki Hyvärinen Joensuun yliopistolta kertoo.

Norppaemon osallistuminen viestintään on tutkijoille vielä mysteeri. Siitä kaivataan lisänäyttöä. Kuutti ja emo viestittävät toisilleen myös rapsuttamalla jäätä. Vedenalla rapsutus voi kantautua kilometrien päähän.

Myöhemmin nämä Joensuun yliopiston tutkimukset voidaan hyödyntää myös norpan suojelussa. Uutta tietoa on saatu esimerkiksi päivärytmistä ja kuutin pitkäaikaisesta oleskelusta keväällä pesän suojassa.

- Yleensä se norpan käyttäytyminen kevään aikana niin siitä ei ole niin paljon tietoa, että olis voinu sanosko ekonomisoida monia näitä suojelutoimia, Hyvärinen kertoo..

Tutkijoilla on lupa asentaa seurantalaitteet hengitysavannolle, mutta pesään kameroita ei saa viedä.

(MTV3)

Katso myös Keimo Lehtiniemen juttu aiheesta
(Kymmenen uutiset 02.05.2003)

Lue myös:

    Uusimmat