Mainos

Norppa selätti Saimaan kalastajat

Saimaannorpan suojelu näyttää toteutuvan ilman lainsäädännöllisiä pakkotoimia.

Tavoitteeksi asetettu 1 500 neliökilometrin vapaaehtoinen suojelualue on täyttymässä jo alkuvuodesta. Vesialueiden omistajat ovat taipuneet suojeluun pakkotoimien pelossa. Norppakorvauksista on tulossa osakaskunnille toistaiseksi jatkuva tulolähde.

Saimaan rannoilla onkin tirkistelty karttoja kiivaasti koko syksy ja lopputulos on yllättänyt monet. Norpan selviämisen kannalta olennaiset verkkokalastusrajoitukset kattavat jo kolmasosan Saimaan vesialueesta.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on ilmoittanut, että jos vapaaehtoisia suojelualueita tulee 1500 neliökilometriä, se riittää.

Paras vaihtoehto monista huonoista

Kentällä uskotaan, että ministeri pitää sanansa. Osakaskuntien vähäväkisissä kokouksissa on ollut usein kuitenkin alistunut tunnelma.

- Ihmiset ovat ymmärtäneet, että tämä on paras vaihtoehto. Tästä tulee kuitenkin heille korvaus, ja se on heidän omissa käsissään, arvioi Mikkelin kalatalousalueen johtaja Harry Härkönen.

Olennaisin asia vapaaehtoisen suojelun ripeään etenemiseen ovat korvaukset. Pari sataa osakaskuntaa jakaa ensi vuonna Saimaalla yli 200 000 euron korvaukset.

- Ei tässä meistä nyt hirveän rikkaita tehdä. Rahat menevät niin kuin ne ennenkin ovat menneet: takaisin järveen istutusten kautta, toteaa Vuoriniemen osakaskunnan sihteeri ja rahastonhoitaja Jukka Laukkanen.

Suojelukriitikot sanovat, että Saimaan vesille jää yhä tärkeitä norppa-alueita, joilla vaarallinen kevätkalastus jatkuu. Ministeriö pohtii tammikuussa tarvitaanko pakkokeinoja.

Katso Keimo Lehtiniemen raportti Punkaharjulta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.