Mainos

Norplantin käyttäjille jättikorvaukset USA:ssa

Norplant-ehkäisykapseleita Yhdysvalloissa markkinoiva American Home Products -yhtiö on suostunut sopimaan korvauksista suurimmassa osassa niistä tapauksista, joissa se on uhattu haastaa oikeuteen. Yli 36 000 naista on valittanut, että heitä ei ole riittävästi varoitettu ehkäisykapselien aiheuttamista haitoista. Joitakin oikeusjuttuja kuitenkin tullee, koska kaikki valittajista eivät ole korvauksiin suostuneet.

Yhtiö ei suostu kertomaan, kuinka paljon tapauksia on sopimatta. Myöskään korvauksien tarkkaa määrää ei ole kerrottu, mutta ne asettunevat 50-75 miljoonaan dollariin (285-430 miljoonaa markkaan). Yhtiö kertoi suostuvansa korvauksiin "puhtaasti" liiketaloudellisista syistä, todeten, että oikeudenkäynti olisi ollut "aikaa vievää, kallista ja se olisi jäädyttänyt tutkimustyön kokonaan".

Vuonna 1991 markkinoille tullut Norplant toimii niin, että käsivarteen ihon alle asetetaan kapseli, josta vapautuu hitaasti jopa viiden vuoden ajan raskautta ehkäisevää synteettistä hormonia. Norplantia Suomessa valmistava Leiras ei aio vetää tuotetta kotimaan markkinoilta Yhdysvaltojen korvauksista huolimatta. Leiraksen varatoimitusjohtajan Matti Urhon Yleisradion radiouutisille antaman haastattelun mukaan Norplantin sivuvaikutukset eivät ole sen poikkeavampia kuin muillakaan hormonivalmisteilla.

Norplantin sivuvaikutuksia ovat muun muassa epäsäännölliset kuukautiset, uneliaisuus, masennus ja päänsärky. Norplant-ehkäisykapselit kehitettiin kansainvälisen Population Councilin toimesta pääasiassa kehitysmaiden käyttöön. Population Council myönsi suomalaiselle lääketehdas Leirakselle lisenssin kapselien valmistamiseen 1983. Lääketehdas on edelleen kapselien ainoa valmistaja.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.