Mainos

Norpille julistettiin pesimärauha Saimaalla

Saimaannorpille julistettiin pesimärauha tänään Joensuussa. Tämän vuoden pesimärauhajulistuksen luki Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Tarja Cronberg. Julistuksen tavoitteena on, että kaikki Saimaalla liikkuessaan huomioisivat saimaannorpan, joka on jo aloittanut pesintänsä.

Vapaa-ajan kalastajia, moottorikelkkailijoita ja hiihtäjiä pyydetään välttämään erityisesti rantakinoksia, joihin norpat kaivavat lumipesänsä.
-Joka kevät norppalaskennassa löydetään pesään kuolleita poikasia. Syyksi epäillään ihmisen aiheuttamaa häirintää, Maailman Luonnon Säätiön (WWF) suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Viime keväänä saimaannorpat saivat ennätyksellisesti yli 40 poikasta.
-Tämä antaa uskoa siihen, että WWF:n tavoitteeksi asettama 400 norpan kanta voidaan saavuttaa vuoteen 2025 mennessä, Luukkonen arvioi.

Nykyinen kanta on noin 200 yksilöä. Norppakannan elpymisen on mahdollistanut se, että kalastuskieltojen vuoksi norppia menehtyy nykyisin kalaverkkoihin vähemmän kuin ennen. Viime keväänä tosin kuuden poikasen todettiin kuolleen kalaverkkoihin. Määrä on tavallista suurempi. On arvioitu, että puolet kuolemantapauksista tulee tutkimuksen tietoon.

Saimaannorpan suojelua edistää työryhmä, johon kuuluu WWF:n, Joensuun yliopiston, Etelä-Savon ympäristökeskuksen ja Metsähallituksen edustajia. Saimaannorppien pesimärauha julistettiin nyt viidennen kerran.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.