Mainos

Norovirus riesana pääkaupunkiseudun sairaaloissa

Esimerkiksi Helsingissä Meilahden sairaalassa vatsatauti on levinnyt ainakin neljälle osastolle. Tartunnan on saanut yhteensä noin 50 potilasta ja henkilökunnasta saman verran.

Noroviruksen aiheuttaman oksennustauti on riesana ainakin pääkaupungin sairaaloissa. Tautiin on sairastunut tänä vuonna tavallista useampia ihmisiä, koska kyseessä on uusi muunnos viruksesta. Päivystykseen on tullut useita huonokuntoisia vanhuksia.

- Epidemian odotetaan saavuttavan huippunsa muutaman viikon sisällä, arvioi Hyksin infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Ville Valtonen.

Helsingissä Meilahden sairaalassa vatsatauti on levinnyt ainakin neljälle osastolle. Tartunnan on saanut yhteensä noin 50 potilasta ja henkilökunnasta saman verran. Koska näille osastoille ei toistaiseksi ohjata potilaita päivystysalueelta, on Meilahden päivystys ruuhkautunut. Myöskään Meilahden sairaalan sisätautien klinikalle ei kutsuta kiireettömiä potilaita ennen kuin epidemia on ohi.

Marian sairaalassa pahin vaihe näyttää olevan jo ohi, mutta päivystykseen saapuu edelleen paljon huonokuntoisia vanhuksia, jotka ovat saaneet tartunnan kotonaan. Jorvin ja Peijaksen sairaaloissa vatsatautia ei ole vielä havaittu.

Norovirus myös leviää erityisen herkästi. Tavalliset käsidesinfektioaineet eivät täysin poista virusta, ja se saattaa säilyä elävänä pitkään ovenkahvoissa ja pöytien pinnoissa. Tämän vuoksi ne voivat herkästi aiheuttaa epidemioita esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa, hotelleissa, risteilylaivoissa ja kylpylöissä.

Virus aiheuttaa Valtosen mukaan laajempia epidemioita yleensä muutaman vuoden välein, kun väestön immuniteetti on heikentynyt tai virus on muuntunut. Tänä vuonna talvioksennustautiepidemia alkoi poikkeuksellisen varhain syksyllä. Epidemian huippu saavutettaneen muutaman viikon kuluttua, ja sen odotetaan olevan ohi helmikuun loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.