Norjassa sikainfluenssaa jo tuhansilla – leviämisriski myös Suomessa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella odotetaan parhaillaan, lähteekö Norjassa jyllännyt sikainfluenssa leviämään Suomeen.

Toistaiseksi influenssatilanne on Suomessa rauhallinen. Epidemiakausi on kuitenkin vasta pyörähtämässä käyntiin, joten on vaikea ennustaa, mikä alkaa Suomessa levitä.

– Taudit kulkeutuvat maasta toiseen matkustuksen mukana. Ne saapuvat Suomeen usein muutaman viikon viiveellä muuhun Eurooppaan nähden, kertoo tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

Norjassa pulaa sänkypaikoista

Norjassa 187 potilaan tiedetään todistetusti sairastuneen sikainfluenssaan Akerhusin yliopistollisessa keskussairaalassa lokakuun jälkeen.

Ilkka Julkunen arvelee, että diagnosoimattomia tautitapauksia on ollut jo tuhansia.

– Sikainfluenssa on tällä hetkellä valtaviruksena Norjassa, ja se on siellä hyvin laajasti levinnyt, Julkunen sanoo.

Epidemia on sairastuttanut ihmisiä niin paljon, että sairaaloissa on ollut pulaa sänkypaikoista.

Stavangerin yliopistollisen keskussairaalan viestintäpäällikkö Gottfred Tunge sanoi torstaina norjalaiselle Verdens Gang -lehdelle, että toistaiseksi paikkoja on riittänyt, mutta kriittinen piste lähestyy.

Ostfoldin sairaalassa Fredrikstadissa puolestaan rajat ovat jo tulleet vastaan.

– Joudumme tekemään erityisjärjestelyjä, jotta voimme ottaa vastaan uusia potilaita, viestintäpäällikkö Anne Grethe Erlanden kertoi VG:lle.

Sikainfluenssa turha pelätä

Ilkka Julkunen muistuttaa, että sikainfluenssan ohella Suomeen saattaa levitä myös muita viruksia Euroopasta.

Länsi-Euroopassa ovat tänä syksynä kiertäneet etenkin N3NA-virus ja B-tyypin virus. Molemmat niistä aiheuttavat influenssaa.

Sikainfluenssaa on turha pelätä sen enempää kuin muitakaan viruksia, sillä se on muuttunut tavallisen kausi-influenssan kaltaiseksi taudiksi.

Tällä hetkellä suomalaisia sairastuttavat Ilkka Julkusen mukaan RS-virus ja mykoplasma. Myös norovirusta on havaittu kahden viime kuukauden aikana paljon.

– Kyllä täällä näitä tauteja on. Mitään poikkeuksellista epidemiaa ei kuitenkaan ole päällä, Julkunen sanoo.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 4.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat