Mainos

Norjassa kohu päiväkotien seksileikeistä

Norjalaisen päiväkodin johtajan näkemykset ovat aiheuttaneet suuren kohun Norjassa.

Norjassa käydään kiivasta keskustelua suhtautumisesta päiväkoti-ikäisiin lapsiin ja seksuaalisuuteen.

Norjalainen pedagogi ja yksityisen päiväkodin johtaja Pia Friis kannattaa vapaata ja kannustavaa suhtautumista lasten seksuaalisuuteen, ja saa tukea monilta asiantuntijoilta. Vastustajat pitävät ajatuksia jopa terveydelle vaarallisina.

Pia Friisin johtamassa oslolaisessa Bjerkealleenin päiväkodissa lapset saavat kulkea alastomina, jos he niin haluavat.

-Monet ajattelevat, ettei seksuaalisuus ole osa lasten elämää. Mutta kyllä se on. Siitä syystä lasten seksuaalileikkejä ei pidä lopettaa, vaikka niitä leikittäisiin päiväkodissakin, hän sanoo norjalaislehti Dagbladetille.

Eikä hänen johtamassaan päiväkodissa leikkejä keskeytetä.

-Lapset saavat katsella toisiaan ja tutkailla toistensa kehoa. He voivat leikkiä tohtorileikkejä, äiti ja isä -leikkejä, peppuleikkejä, rakasteluleikkejä, he voivat tanssia alastomina ja onanoida. Ei sellaista pidä lopettaa.

Leikeillä on kuitenkin rajansa. Yhtenä tärkeänä periaatteena on, että ketään ei saa pakottaa mihinkään.

-Toisia ei saa pakottaa, ja henkilökunnan on pidettävä huolta siitä, etteivät isommat lapset pakota pienempiä omiin leikkeihinsä.

Friis on sen sijaan huolestunut henkilökunnan valmiuksista käsitellä lasten seksuaalisuutta.

-Aivan varmaa on, että lapset ennen pitkää haluavat leikkiä seksuaalileikkejä ja tutkailla toisiaan päiväkodissa. Mutta jos henkilökunta silloin tulee epävarmaksi, tämä epävarmuus tarttuu myös lapsiin.

Ruusuja ja risuja

Friis saa tukea norjalaiselta psykologilta ja seksologilta Thore Langfeldtilta ja perheterapeutti Jesper Juulilta.

-Lasten on saatava tutustua seksuaalisuuteen, muuten voi käydä hullusti. En voi ymmärtää, miksi ihmiset reagoivat kielteisesti Bjerkealleenin päiväkodin käytäntöön.

Langfeldt katsoo, että avoimesti seksuaalisuuteen suhtautuvat lapset pystyvät helpommin kertomaan esimerkiksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

-Monet provosoituvat lasten seksuaalisuudesta. Minusta on kuitenkin hyvä käsitellä asiaa avoimesti, sanoo puolestaan Juul.

Edistyspuolueen perhepolitiikan asiantuntija Karin Ståhl Woldseth on sen sijaan tyrmistynyt.

-Luulin aluksi että kyseessä on pila. Seksuaalileikit eivät kuulu päiväkotiin. Lasten ei tarvitse joutua alttiiksi tällaiselle päiväkodissa. Meidän mielestämme se on suorastaan terveydelle vaarallista, Woldseth katsoo.

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.