Norjassa kohu ennen olympialaisia: alppimaajoukkueen paidoissa uusnatsien omima tunnus

Norjan alppimaajoukkue valmistautuu ensi viikolla alkaviin talviolympialaisiin, mutta joukkueen ympärillä kuohuu.

Lokakuussa alppimaajoukkue julkaisi tämän kauden viralliset puserot. Teemana oli joukkueen lempinimen mukaisesti "hyökkäävä viikinki". Paitoja koristelevat erilaiset riimut, joista yksi on muun muassa voittoa ja menestystä symboloiva sotajumala Tyrin mukaan nimetty riimu. Se on kuitenkin synnyttänyt ison sotkun, sillä sama symboli on uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tunnus.

Norjassa talvilajijoukkueiden kisa-asut päätyvät aina myös kauppojen hyllylle, mutta nyt kaikki kaupat eivät ole suostuneet ottamaan alppimaajoukkueen asuja myyntiin. Kuosin ja puseron suunnitelleen Dale of Norwayn toimitusjohtaja Hilde Midthjell ihmetteli kohua, eikä yhtiö ole vetänyt paitoja tuotannosta.

– Uusnatsit ovat marssineet myös Norjan lippujen kanssa. Ei kai se tarkoita, että meidän pitäisi luopua sen käytöstä, eihän, Midthjell sanoi aiheesta kirjoittaneen New York Timesin mukaan.

Norjan hiihtoliitto on kertonut, että kukin urheilija voi itse päättää, käyttääkö puseroa vai ei. Moni alppihiihtäjä luopui välittömästi paidan käytöstä.

– Kukaan joukkueestamme ei enää käytä sitä puseroa, ilmoitti maajoukkuepujottelija Jonathan Nordbotten.

Lähde: New York Times

Lue myös:

    Uusimmat