Mainos

Norjan vaaleissa kinataan öljymiljardeista

Norjassa maanantaina pidettävien suurkäräjävaalien teemaksi ovat nousemassa öljyrahojen käyttö sekä sairaanhoito.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg on varoittanut vaalien alla öljyrikkaan maan julkisten menojen nopeasta kasvattamisesta. Stoltenbergin hallitus pelkää inflaation karkaavan käsistä, jos öljyomaisuutta ryhdytään tuhlailemaan.

- Käytämme vuosittain jo nyt 13 miljardia euroa öljyrahoja. Olisi vastuutonta lisätä tätä määrää. Se aiheuttaisi suuria ongelmia, pääministeri julisti.

Stoltenbergin mukaan leväperäinen talouspolitiikka johtaisi edelleen upporikkaassa Norjassa hyperinflaatioon, johon maalla ei kerta kaikkiaan ole varaa.

Demarivetoisen puna-vihreän hallituksen haastaja on porvaririntama, jonka suurin ryhmä on oikeistopopulistinen Edityspuolue. Puolue haluaisi käyttää enemmän maan öljyvaroja. Se on vaatinut muun muassa lisää rahaa sairaanhoitoon.

- Nykyinen hallitus on allerginen yksityisiä ratkaisuja kohtaan. Kyse on ideologiasta ja kärsijöinä ovat potilaat, arvostelee puoluejohtaja Erna Solberg.

Edistyspuolueen vaaliteemana on ollut sairaanhoidon lisäksi maahanmuuttopolitiikka, jota puolue haluaisi tiukentaa selvästi.

Katso Kari Lumikeron raportti Norjasta (Seitsemän uutiset 11.9.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.