Mainos

Norjan työväenpuolueelle tulossa suurtappio

Norjan työväenpuolueelle povataan suurinta tappiota lähes sataan vuoteen. Parlamenttivaalien ylivoimaiseksi voittajaksi on nousemassa oikeistolainen Höyre-puolue.

Norjan työväanpuolueen odotetaan kärsivän maanantain suurkäräjävaaleissa suurtappion. Alustavien tulosten jälkeen pääministeri Jens Stoltenberg myönsi puoleen heikon menestyksen, muttei ilmoittanut jättävänsä tehtäväänsä hallituksen johdossa.

-Vaalitulos ei ole vielä ratkennut, mutta selvää on että työväenpuolueen kannalta vaalit menivät huonosti, Stoltenberg tyytyi sanomaan puolilta öin Suomen aikaa.

Kun lähes 40 prosenttia äänistä oli laskettu, työväenpuolue ja oikeistolainen Höyre kävivät tiukkaa kamppailua suurimman puolueen asemasta. Työväenpuolueen kannatus oli 24 prosentin luokkaa, kun se viime vaaleissa sai 35 prosenttia äänistä. Kannatuksen hiipuminen näytti supistavan puolueen edustuksen suurkäräjillä peräti 20 paikalla.

Vaalien voittajiksi olivat nousemassa Höyre ja Sosialistinen vasemmistopuolue. Höyre näytti saavan 20 lisäpaikkaa parlamenttiin, kun taas Sosialistinen vasemmistopuolue oli saamassa 14 lisäpaikkaa. Sen sijaan liberaalinen Venstre oli jäämässä pois suurkäräjiltä kerättyään alle 4 prosenttia äänistä.

Jo vaalipäivän iltana julkaistut kannatuskyselyt ennustivat hallitsevalle työväenpuolueelle suurtappiota. Kyselyjen mukaan puolue olisi edelleen maan suurin puolue, mutta selvästi heikentyneenä. Oikeistopuolue Höyre oli kyselyjen valossa saavuttamassa selvän vaalivoiton.

"Vakava varoitus"

Työväenpuolueen johtaja Thorbjörn Jagland piti kyselyjen tuloksia takaiskuna.

-Tämä on vakava varoitus, jota meidän on tutkittava tarkkaan ja löydettävä sille selitys, Jagland sanoi.

Kristillisten Kjell Magne Bondevik sanoi heti ensimmäisten kyselytulosten selvittyä uskovansa hallituksen vaihtumiseen.

Eilisiä suurkäräjävaaleja pidettiin niin tasaväkisinä, että vain harva halusi ennakkoon veikata niiden tulosta. Etukäteen selvänä pidettiin vain sitä, että Norjan politiikan entinen voimakeskittymä työväenpuolue oli saamassa heikoimman tuloksen lähes sataan vuoteen.

Vaalien alla tehdyt viimeiset kyselyt viittasivat siihen, että työväenpuolue säilyisi suurimpana puolueena runsaan 20 prosentin ääniosuudella. Oikeistolainen Höyre pysyttelisi työväenpuolueen kannoilla niin ikään yli 20 prosentin kannatuksen turvin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.