Mainos

Norjan tiukka tupakkalaki astui voimaan

Norja on kieltänyt Irlannin jälkeen toisena maana maailmassa tupakoinnin kaikissa baareissa ja ravintoloissa.

Keskiyöllä Norjassa voimaanastuneella tupakoinnin kieltävällä lailla halutaan suojella tarjoilijoita, baarimikkoja, kokkeja ja muuta henkilökuntaa passiivisen tupakoinnin terveyshaitoilta.

Samanlaiset rajoitukset ovat olleet voimassa Irlannissa 29. maaliskuuta lähtien.

Tupakoinnin kieltämisellä ravitsemusliikkeissä on mielipidemittausten mukaan laaja kannatus Norjassa huolimatta ravintolan- ja baarinomistajien huolesta ansioidensa puolesta.

- Tämä on terveyspolitiikkamme virstanpylväs. Muutaman vuoden kuluttua me katsomme taaksepäin ja kysymme, miksi ihmeessä me emme tehneet tätä aiemmin, sanoi Norjan terveysministeri Dagfinn Höybraaten.
Uuden tupakkalain ja ilman puhdistumisen juhlistamiseksi päätettiin jakaa 40 000 kukkaa eri puolilla maata.

- Norja rajoitti tupakointia vasta vuonna 1988, mutta silloinkaan ei olisi tullut kuuloonkaan jakaa toimistoa tai hissiä tupakoijan kanssa tai sytyttää savuketta junassa, bussissa tai lentokoneessa, Höybraaten sanoi.

Tupakointia on ennen Irlantia ja Norjaa rajoitettu alueellisesti Yhdysvaltain kaupungeissa ja osavaltioissa New Yorkista ja Kaliforniaan. Eräät muut maat harkitsevat samanlaisia rajoituksia.

Suomen lakiin ei muutoksia

Suomen tupakkalakiin ei suunnitella tiukennuksia Norjan ja Irlannin tapaan, kertoo neuvotteleva virkamies Olli Simonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- Suomalaisen lain mukaan ravintolat ovat täysin savuttomia, mutta todellisuudessa ne eivät ole. Ero Norjan lakiin meillä on, että ravintoloitsija voi halutessaan järjestää tilan tupakoitsijoille ja koko muu ravintola on sitten savuton.

- Suomessahan vika on se, että tämä ei toimi, ravintoloitsijat eivät ole mieltäneet että täytyy todella panna kaikkialla toimeen, sanoo Simonen.

(MTV3-STT-Reuters)

(Uutiset klo 8 01.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.