Mainos

Norjan talouskasvu lähes pysähtyi

Norjan tilastokeskus ennustaa Norjan kuluvan vuoden talouskasvun jäävän olemattomaksi. Podotus on raju, sillä muutaman edellisvuoden kasvu on ollut keskimäärin 3,5 prosenttia. Ensi vuodellekaan Norjan tilastokeskuksen asiantuntijat eivät ennusta kuin 1,3 prosentin kasvua. Myös työttömyys pahenee ja inflaatio kiihtyy viime vuoden 2,3 prosentista 3,8 prosenttiin tänä vuonna.

Kuuden peräkkäisen vuoden huomattavan talouskasvun jälkeen Norjan tilastokeskus (SSB) ennustaa maalle täksi vuodeksi liki nollakasvua. Kasvu alkoi taittua viime vuoden lopulla, ja kotimaisen kysynnän odotetaan nyt supistuvan. Tilastokeskuksen asiantuntijat ennustavat talouskasvun jäävän tänä vuonna Norjalle hyvin vaatimattomaan 1,1 prosenttiin. SSB:n johtaja Svein Longva uskoo kuitenkin, että 1999 on vain välivuosi, ja että kasvu lähtee uudelleen vauhtiin jo ensi vuonna. Kasvun hidastuminen vaikuttaa myös työmarkkinoihin. Työttömyyden odotetaan tänä vuonna kasvavan 3,8 prosenttiin viime vuoden 3,2 prosentista. Työttömyysluvut ovat kuitenkin edelleen alhaiset verrattuna moniin muihin Euroopan maihin.

Norjalaiset joutuvat kuitenkin kamppailemaan verrattain korkean korkotason kanssa, joka johtuu mm. talouden ylikuumenemisesta. Korkojen odotetaan laskevan vuoden kuluessa, mutta SSB arvioi, että korkotaso jää silti selvästi EU-maita korkeammaksi. Myös inflaatio on Norjassa suhteellisen korkea EU:hun verrattuna. Kun hinnat nousivat viime vuonna 2,3 prosenttia, tämän vuoden inflaatioksi ennustetaan 3,8 prosenttia. Tämä johtuu pääasiassa viime vuoden suurista palkankorotuksista: palkat nousivat keskimäärin 6,3 prosenttia. Norjalaisten ostovoima lisääntyi palkankorotusten myötä keskimäärin neljä prosenttia eli enemmän kuin koskaan aiemmin 20 viime vuoden aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.