Mainos

Norjan rannikolla vakava öljykatastrofi

Kovassa tuulessa eilen karille ajaneessa ja katkenneessa Server-aluksessa on lähes 600 tonnia raskasta polttoöljyä, josta osa on jo ajautunut rannoille. Puhdistus voi kestää jopa puoli vuotta.

Norjan viranomaiset pitävät maan rannikolla tapahtunutta rahtilaivaonnettomuutta hyvin vakavana.

Rannikkovartiosto arvioi, että kahtia murtuneesta Serveristä valui mereen noin 290 tonnia raskasta polttoöljyä.

Keulaosa hinattiin maihin Bergenin lähellä. Keulaa ryhdyttiin heti tyhjentämään öljystä, minkä jälkeen varmistuu, kuinka paljon öljyä on vuotanut mereen.

Osa öljystä on jo ajautunut rannoille. Puhdistustyöt voivat viedä jopa puoli vuotta. Norjassa kiirehditään erityisesti lintujen pelastamista. Uhanalaisimpina pidetään merimetsoja ja lunneja.

Server-nimisessä rahtialuksessa oli öljyä yhteensä yli 650 tonnia. Öljystä 585 tonnia oli raskasta polttoöljyä ja loput dieseliä.

Yli-insinööri Kalervo Jolma Suomen ympäristökeskuksesta näkee onnettomuuden ennen kaikkea paikallisena ongelmana.

- Tämä ei vaikuta varsinkaan Pohjanmeren olosuhteissa oikein isolta vahingolta. Paikallisesti se voi tosin olla suuri ongelma ja tulla kalliiksi, Jolma sanoo.

Alus ajoi kiville Fedjen edustalla Etelä-Norjassa kahdeksan aikoihin eilen illalla. Aluksessa oli 25 hengen miehistö, joka evakuoitiin helikoptereilla. Kukaan miehistöstä ei loukkaantunut karille ajossa. Tuuli oli onnettomuushetkellä kova ja aallot jopa seitsenmetrisiä.

Kyprokselle rekisteröity rahtilaiva oli matkalla Murmanskiin. Aluksen miehistö on pääosin Indonesiasta. Serverillä ei ollut rahtia mukanaan.

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.