Mainos

Norjan prinsessan satukirjassa pala perhehistoriaa

Prinsessa on saapunut Suomeen julkistamaan satukirjansa suomennosta. Kotimaassaan hänen enkelikoulunsa on aiheuttanut paheksuntaa.

Norjan prinsessan Märtha Louisen perhehistoriasta sai loihdittua sadun. Prinsessa kirjoitti satukirjan kuultuaan monesti kysymyksen "Miksi kuninkaallisilla ei ole aina kruunua?"

Kirja kertoo kuinka pikkuinen kruununprinssi Olavi - prinsessa Märtha Luisen isoisä - lasketteli suksilla norjalaisten sydämiin. Norjalaiset olivat ensi alkuun vieroksuneet Olavin vanhempia: Tanskan prinssistä ja hänen englantilaisesta puolisostaan tuli Norjan kuningaspari kansanäänestyksen jälkeen vuonna 1905.

Hiihto yhdisti uutta kuningashuonetta urheilullisiin norjalaisiin.

-Pikkuprinssi sai kansan rakastamaan koko perhettä, prinsessa Märtha Louise summasi sankalle toimittajajoukolle Norjan suurlähetystössä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Helsingissä tänään. Hän saapui Suomeen julkistamaan satukirjansa suomennosta.

Kotimaassa prinsessan sukset ovat ristissä hänen tuoreimman yksityisen hankkeensa vuoksi. Osa norjalaisista paheksuu prinsessan tuotteistamaa koulutusta, joka lupaa neuvoja kanssakäymiseen enkeleiden kanssa. Prinsessa on sanonut olevansa selvännäkijä.

Prinsessaa on moitittu rahastamisesta kuninkaallisella asemallaan - puolen vuoden osa-aikakurssi "enkelikoulussa" maksaa 12 000 kruunua (1540 euroa). Kaikki kirkon edustajat eivät katso hyvällä askarointia henkimaailman kanssa.

-Monet muutkin kuninkaalliset tekevät työtä, esimerkiksi Belgiassa ja Britanniassa. Kun tekee jotain uutta, joutuu arvostelun kohteeksi, prinsessa sanoi.

Norjan hovi on ollut vaitonainen tuoreimmasta kohusta. Prinsessa Märtha Louise kykenee mielestään yhdistämään roolinsa "liikenaisena" työhönsä hovin edustajana. Hän on muun muassa useiden järjestöjen suojelija.

-Rooleja on monenlaisia. Ihminen on sama, hän sanoi.

Ankarimmat arvostelijat ovat vaatineet prinsessaa luopumaan asemastaan kruununperimysjärjestyksessä neljäntenä, kruununprinssin ja tämän lasten jälkeen.

"Kuninkaallisen korkeuden" arvostaan Märtha Louise luopui jo aiemmin avioituessaan kohutun kirjailijan Ari Behnin kanssa vuonna 2002. 35-vuotias prinsessa on ehtinyt moneen: hän on ratsastanut kilpaa kansainvälisellä tasolla ja opiskellut fysioterapeutiksi ja Rosen-terapeutiksi. Hän on myös kahden tyttären äiti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.